Řetězce zkrátka umí reagovat na poptávku. Vjedete dovnitř a hned vidíte regál cestovních průvodců Marco Polo. Chystáte-li se na Rhodos, no nekupte průvodce po Řecku za 199 Kč, když v knihkupectví stojí dvakrát tolik.

Jiný řetězec naproti zmíněnému má hned u regálu s jogurty i „výstavku" knih v akci. A opět nekupte „Největší dějiny naší historie" za baťovských 199 Kč, když v knihkupectví je za téměř dvojnásobek. Za stejnou cenu pořídíte v marketu i „Nejkrutější tyrany". Ano, vážení knihkupci a milí zákazníci, takhle se prodávají knihy!

Den poté jdete „vyzkoušet" knihkupectví ve Foru. Jsme národ gurmánů, pročež se na vás z regálu z dvaceti knižních obálek neusmívá nikdo jiný, než TV hvězda a super kuchař Zdeněk Pohlreich jako „Šéf na grilu I + II".

Začali jsme jídlem a markety, končíme v knihkupectví bohužel zase u jídla. A duchovno? Přišlo zkrátka!

Ale o šéfkuchařovu „šťavnatou" story je zájem. „Nezapomeňte, jsou dovolené a lidé grilují," vysvětluje přičinlivý knihkupec, když se ptám, proč mají ty knihy v prodejně tak velkou reklamu. Jistě, obchod je obchod a vše prochází žaludkem. Filozof Ludvík Feuerbach dokonce tvrdil, a TV pořad tvrdí, že člověk je to, co jí.

Trochu škodolibého zadostiučinění se nám dostává, když poblíž Pohlreichových kuchařek vidíme dvě skvělé humorné knihy pro děti: „Deník malého poseroutky 6" od Jeffa Kinneye a „Prdící prášek doktora Proktora" z pera známého norského detektivkáře Jo Neba.

Při odchodu z prodejny si všímám ještě dalšího díla šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Jmenuje se Vejce nebo slepice a slibuje osmdesát šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěře. Tak dobrou chuť!

Arnošt HERMAN, ústecký spisovatel a místopředseda Severočeského klubu spisovatelů