Posledním městem bylo Ústí nad Labem a odtud už je to k nám do Trmic, jen co by kamenem dohodil. Nelze se divit paní Fantazii, že smutnou dívku přivedla do malé trmické knihovny, kde ji přítomné děti pobavily svým pěkným čtením, básničkami a hrou na píšťalku.

Dívka UNA měla příležitost se seznámit v realitě s paní spisovatelkou, která si ji ve své fantazii vymyslela. Nebojte se, ráno jsme malou UNU pustili zpět domů na Červenou planetu. Nemohli jsme kazit krásný příběh plný poučení.

Po práci bývá zasloužená odměna, tedy za pěkné čtení čekalo v Kamenném sále na děti loutkové divadélko medvídka BARIBALA s pohádkou O statečném pasáčkovi. Děti pobavil i kouzelník Kuba. Nechyběly soutěže, diskotéka a pro pány kluky noční stolní hra Dostihy a sázky. Kdy jsme šli spát? To neprozradíme. Strávili jsme dlouhou a krásnou noc pohádkovou noc!

Akce na podporu dětského čtenářství se zúčastnilo 50 dětí a 20 dospělých. Děti se nakonec rozloučily s panem Andersenem, tajemnou dívkou UNOU, paní Fantazií, malou Nudou, Šaškem, paní spisovatelkou Drijverovou a samozřejmě i se svou knihovnicí, která pro ně vše připravuje s láskou k dětem a úctou ke knihám.

Vlasta Součková, Městská knihovna Trmice