Lehkovážnost a neopatrnost při jízdě, jízda bez helmy a špatný technický stav, to vše může v souhře náhod vést ke tragédii. Policisté, strážníci i občané si proto všímají motocyklových jezdců. Jejich neopatrná jízda může ohrozit nejen jezdce, ale i náhodné chodce. Proto na základě telefonického oznámení na linku 156 mostecké městské policie vyjeli strážníci do Braňan. Tam u zastávky měli jezdit na motorce dva chlapci.

Hlídka městské policie skutečně zastavila dva nezletilé motorkáře bez řidičského oprávnění ve věku 13 a 14 let. Ti se nerušeně proháněli po okolí na technicky nevyhovujících motorkách. Mladé motocyklové závodníky předali strážníci Policii ČR.

Od ledna do konce srpna došlo v rámci celého Ústeckého kraje k jedné nehodě mopedu, k osmi nehodám malých motocyklů o obsahu do 50 ccm, kromě toho policisté evidují 85 nehod motocyklů a skútrů. Jde o nárůst o 21 případů, především na motocyklech a skútrech.

Dva řidiči motocyklů při nehodách zahynuli.

Těžce zraněn byl jeden řidič malého motocyklu a 21 řidičů motocyklů a skútrů. Lehce zranění byli: Jeden řidič mopedu, pět řidičů malých motocyklů a šest desítek řidičů velkých motocyklů a skútrů.

K většině nehod malých motocyklů a k více než polovině nehod velkých motorek došlo v obcích a městech. Řidiči malých motocyklů, stejně jako řidiči jízdních kol, se stávají účastníky dopravních nehod při běžném pojíždění v rámci své obce či města.

Za řídítky motocyklu či jízdního kola si jezdec myslí, že na krátkou vzdálenost v rámci „sousedského" pojíždění není třeba dbát o technický stav motocyklu či kola, a o bezpečnostní opatření, především o používání bezpečnostní helmy.

Tzv. sousedské pojíždění je zvláště nebezpečné pro řidiče jízdních kol, protože čtvrtina cyklistů při nehodě měla v sobě alkohol. U motocyklistů alkohol před nehodou vypilo jenom na deset procent řidičů.

K nehodám motocyklů všech kubatur a jízdních kol bude docházet i na podzim a v zimě. Vždyť v zimě během ledna a února letošního roku policie vyšetřovala pět nehod motocyklistů a dvě nehody cyklistů. Zhruba polovina se stala v obci.