„Do velké míry se na nehodovosti projevila tropická vedra," řekla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Ubylo smrtelných nehod

Celkově nehod se smrtelnými následky ubylo.

V kraji se do 30. srpna stalo až 1 633 nehod, v porovnání s loňským rokem o 250 víc.

Kompletní statistiky bude mít policie příští týden. O třetinu přibylo nehod, jejichž příčinou byl nesprávný způsob jízdy. Právě sem řadí policisté havárie, které se staly v důsledku tropického počasí.

„To jsou nehody, které jsou způsobeny nepozorností, i únavou. Takový nárůst nehod jsme zaznamenali hlavně v období, kdy byly vysoké teploty. Řidiči byli nepozorní, mohlo to být způsobeno únavou jak tělesnou, tak třeba únavou očí z ostrého slunce," řekla Poláčková.

Stejně tak se na počtu nehod okamžitě projevil celodenní déšť, který přišel v polovině srpna po dlouhých vedrech.

Nejtragičtější nehoda se stala 23. července u Prunéřova na Chomutovsku. Dodávka se třemi muži na přehledném úseku náhle vjela do protisměru a čelně narazila do kamionu. Celá posádka dodávky na místě zemřela.

„I tato nehoda byla podle všeho zapříčiněna velmi vysokými teplotami," doplnila Poláčková. Loni při prázdninových nehodách zemřelo 15 lidí, letos jich bylo osm. Loňské statistiky ale výrazně ovlivnilo Lounsko, kde se stalo několik nehod, při nichž zemřelo dva a více lidí.

Intenzivní kontroly

V kraji trvale ubývá nehod, které způsobí opilí řidiči, je jich kolem tří procent. „To je velmi pozitivní číslo. Může to být dopad toho, že provádíme pravidelně při silničních kontrolách zjišťování, zda řidič nepožil alkohol. Preventivní činností tohoto typu je do jisté míry možno moderovat nehodovost," řekl vedoucí dopravní policie v Ústeckém kraji Jiří Ušák.

Dopravní policie navíc zintenzivnila kontroly na silnicích, posílila i počet vozů s radarem. Ty nechala namontovat do nenápadných civilních oktávií.

„Máme saturovány komunikace těmito vozidly a dohled v této oblasti je poměrně intenzivní," doplnil Ušák.

Ještě do konce letošního roku by dopravní policie měla dostat nové vozy jak na výjezdy k dopravním nehodám, tak na skrytý dohled. „Myslím, že to bude v provozu znát," dodal Ušák.