„Proběhne ve stejném formátu jako loni, s vrcholy ve vrhu koulí a v běhu na 100 metrů mužů," prozradil Deníku ředitel mítinku Miroslav Vachuta a pokračoval: „Vyjednávání se závodníky a manažery proběhne až během května a června poté, co se rozjede letní sezona. Už teď se nám ale sám ozval loňský vítěz Stephen Mozia a ptal se na termín závodu. Chce k nám přijet znovu," odtajnil Vachuta žhavou novinku.

Nigérijec Stephen Mozia loni na severu Čech zvítězil světovým výkonem 21,76 metru, jednalo se o národní rekord a třetí nejdelší vrh roku. Stal se rekordmanem ústeckého stadionu. O tři týdny později se pak zúčastnil OH v Riu, kde ale neuspěl.

VELKÁ PRESTIŽ

Ústecký mítink má mezi světovými vrhači velkou prestiž, v minulosti se ho několikrát zúčastnil i hvězdný Američan Joe Kovacs či Němec David Storl a mezi vítězi najdete jména jako Christian Cantwell nebo Russel Winger.

„Nahrává nám do karet, že koule mužů nabírá na síle a atraktivitě. V Evropě jsou teď tři obrovské hvězdy, mnohonásobný světový šampion David Storl z Německa, nový evropský šampion z haly Konrad Bukowiecki (21,97) a také Tomáš Staněk, který vybojoval stříbro na halovém ME," říká Miroslav Vachuta.

Podle jeho slov se ale v poslední době dokonce hodně mluví i o útoku na světový rekord Američana Randyho Barnese, který má hodnotu 23,12 metru.

„Dlouho byl považován za nepřekonatelný a najednou jsou tady čtyři mladí koulaři, kteří by ho mohli překonat – Američané Crouser a Kovacs, Walsh z Nového Zélandu a Polák Bukowiecki. Rádi bychom někoho z nich přivedli do Ústí," netají pořadatel Grand Prix. Zvládne to?