„Evidentně je to hodně špatný, to víme,“ mračí se Lacko. „Najednou se to začíná zamotávat, dost rychle přicházíme o body.“

Pilot roudnické Buggyry vyrážel na předposlední podnik sezony do Le Mans s luxusním náskokem 53 bodů a s příjemnou vidinou zisku mistrovského titulu. K triumfu potřeboval zajet o 7 bodů víc než jeho úhlavní rival Jochen Hahn, jenže žádný útok se nekonal. Hned první den závodního víkendu ve Francii šanci na předčasnou oslavu titulu prakticky pohřbil, když vůči německému obhájci prošustroval 15 bodů.

„Můj náskok byl velký, ale zkracuje se a není nekonečný,“ uvědomuje si Lacko. V Le Mans mohl slavit na své nedělní narozeniny.

Adam Lacko s manželkou Kateřinou.
Jsem nervózní. Chci, aby byl Adam mistr, říká manželka Lacka. Rady mu nedává

Byl to den blbec. V první jízdě dojel Lacko až sedmý a celkově druhý Hahn z jeho náskoku ukrojil 11 bodů. Do závodu s handicapem, kde si první osmička otáčí pořadí, šel Lacko s cílem eliminovat další ztráty. Výhodu první řady ovšem nevyužil. Na startu měl problém zařadit, propadl se a nakonec skončil až osmý.

„Řešíme problém s novou spojkou. Auto vůbec nezatáčí, chybí nám rychlost, mám problém za sebou udržet i nějakou míchačku,“ popisuje problémy Lacko. Okamžitě po závodě analyzoval data s šéfinženýrem týmu Robinem Dolejšem. „Zkusíme něco vymyslet a doufat, že v neděli to bude lepší.“

Už teď je ale smířený s tím, že o titulu se rozhodne až za dva týdny v Jaramě. „Každý na mě: Ahoj mistře! Ale já říkám, spočítejme to až po posledním závodu. Tady se to ukázalo. Musíme vydržet a bojovat až do Jaramy.“

Prapor Buggyry v sobotu držel roudnický rodák David Vršecký, který si vyjel čtvrté a páté místo. Tým se tak udržel ve vedení v Poháru kontruktérů.

ME tahačů – Le Mans (Francie):

1. závod: 1. Halmová (Něm./MAN) 23:13,005, 2. Hahn (Něm./Iveco) -1,445, 3. Kiss (Maď./Mercedes) -1,920, 4. Vršecký (ČR/Buggyra) -6,734, …7. Lacko (ČR/Buggyra) -19,939.

2. závod: 1. Kiss 23:14,781, 2. Albacete (Šp./MAN) -0,275, 3. Körber (Něm./Iveco) -0,650, …5. Vršecký -3,510, 8. Lacko -12,329.

Průběžné pořadí: 1. Lacko 318, 2. Hahn 280, 3. Kiss 268, …8. Vršecký 111, 22. Vojtíšek (ČR/MAN) 2.