„S bodovým ziskem jsme spokojení, i když to mohlo být i lepší," říká forvard Elby, který dnes cestuje na Slovensko k zápasům české reprezentace.

Lukáši, panuje s umístěním po podzimu spokojenost?
Dá se říct, že ano. V kabině máme na nástěnce tabulku pravdy a cíl, který po nás chtěl trenér, jsme splnili. Máme v ní o tři body více. Mrzí nás ale, že jsme v některých zápasech zbytečně poztráceli body, mohli jsme být třeba i druzí. Vždy, když jsme hráli zápas o to, abychom se posunuli na bednu, tak jsme ho nezvládli, třeba i kvůli tomu, že s námi k utkání neodjelo několik hráčů. To je škoda.

Koresponduje vaše umístění s předsezónními představami?
Chtěli jsme být hlavně v klidných vodách, někde ve středu tabulky a vytvořit si dobrou výchozí pozici pro play off. Na jaře bude naším cílem poprat se o nejlepší čtyřku, abychom v play off mohli začínat doma.

V čem se týmu dařilo?
Hodně jsme zlepšili defenzivní činnost, asi je to dáno i příchodem Petra Švandy, který je v obraně výborný a teď se dokonce dostal i do reprezentace. Navíc přišel nový trenér, naše hra dostala jiný řád, tým funguje lépe a je tu i větší pohoda. Zlepšili jsme i disciplínu, což se podle mě hodně odvíjelo od přípravy. Jsme na tom teď lépe fyzicky, do soubojů chodíme včas a nemusíme si pomáhat fauly.

Na podzim se dařilo i vám, jste druhý v bodování..
Za to jsem samozřejmě rád, vyšlo nám to celé lajně. Velkou zásluhu na tom má i Michal Hubený, který je podle mě jedním z top levých křídel v celé extralize.

Loni jste nasbíral 15 bodů za sezonu, letos jich máte už 24. Co stojí za vaší proměnou?
Asi je to kvalitní přípravou. Loni jsem navíc dělal ve směnném provozu, spoustu tréninků jsem nestíhal a na zápas jsem si musel brát dovolenou. Kolikrát jsem jel na utkání i po noční a dospával to v autě. To pak bylo na výkonech znát. Navíc přišla ta změna trenéra, což týmu celkově prospělo.

V čem jsou metody Jardy Pavlíka odlišné od jeho předchůdce Milana Jelena?
Každý z nich je jiný, ale hlavně teď hodně běháme. Hokejbal je hlavně o běhání, ale pod trenérem Jelenem jsme se věnovali spíše výbušnosti i jiným věcem. Teď máme opravdu náročné tréninky, má to hlavu a patu. A celkově se zlepšila i komunikace.

V dřívějších letech se Elba spoléhala výhradně na kanonýra Jana Štěpánka. Teď se ale zdá, že přichází váš čas…
Honza Štěpánek je pořád velký hráč a rádce pro mladé kluky. Já jsem se od něj učil dlouho a doufám, že jsem něco pobral. Ale neřekl bych, že teď Elba stojí na mě. Je to týmový sport a když se nám bude dařit celé lajně a celému týmu, tak budu spokojený.

Od pátku do neděle cestujete s reprezentací na Slovensko, kde vás čekají tři přípravné zápasy s úřadujícími mistry světa. Jak se těšíte?
Hodně. Spousta hráčů dostala volno a v kádru máme dost nových kluků, kteří se budou chtít ukázat a poprat se o reprezentační dres. Je to příprava na světový šampionát, který se koná za rok v Pardubicích.

A na kterém jistě nechcete chybět…
Přesně tak, je mým velkým snem zahrát si na mistrovství doma, před našimi diváky.