Televizní diváci ji letos mohli vidět v Londýně na atletickém mistrovství světa, kde doběhla čtrnáctá v osobním rekordu 2:29:56 na klasickém maratonu, jako druhá Evropanka. V Ústí běžela půlmaraton před dvěma roky, v roce 2016 vynechala. Osobní rekord má 1:11:06, národní rekord drží Alena Peterková, která v roce 1994 zaběhla čas 1:11:02. Eva Vrabcová Nývltová bydlí v Trutnově, v Ústí studuje vysokou školu a někdy tu i trénuje. Ve čtvrtek přijala pozvání do ZŠ Pod vodojemem ve Všebořicích, aby zde ráno vedla hodinu tělocviku. Žáci 7.B se opravdu snažili a ona ještě stihla odpovídat na otázky Deníku. 

Pokud bude pršet, stáhnete čas pod 1:11:00? 

Raději běhám se sluníčkem v zádech, ale podmínky budou mít všichni sportovci stejné. Vymlouvat se na počasí nebudu, prostě poběžím co nejlépe.

Viděl jsem Vás několikrát s velkým bílým psem. To je Váš maskot?

(smích) Ne, to je naše Bela. Budou ji čtyři roky, rasa sibiřský samojed. Do letadla ji neberu, ale byla se mnou už ve Španělsku, Slovinsku, Rakousku v Polsku, Německu. Velmi dobrá a upřímná kamarádka. Má radost z každého mého umístění, hlavně když jsem doma. 

Vím, že tu studujete vysokou školu. Poběžíte za týden závod kampusem?

Mrzí mě to, ale ve stejném termínu jsou Běchovice. Potom už budu pomalu ladit formu na maraton v New Yorku. Dostala jsem pozvánku a moc se těším. Držte mi 5. listopadu palce.  

Dětem předvedla atletickou abecedu, ukázala pár strečinkových cviků, ochotně zapózovala s děvčaty a honem rychle zase dál. Program má nabitý a v sobotu ji čeká Mattoni 1/2 Maraton Ústí nad Labem. Skromná, tichá, přátelská a zdravě ctižádostivá. Taková je reprezentantka Eva Vrabcová Nývltová.     

Miroslav Vlach

Ústecký půlmaraton 2016.
Běžci obsadí Ústí. Připravte se na uzavírky