Ráno dostali šanci mládežníci, začínali na padesáti centimetrech. Pořadatel vypsal osm závodů, kolbiště bylo plné dřevěných překážek, která se průběžně zvyšovaly, rozhodující byl čas a pořádný odraz. Koníci měli barevné návleky na uších, odvážné modelky předváděly bílé kalhoty s černým sáčkem, místo plesových střevíčků dostaly šanci speciální holínky.

Na vítěze čekaly věcné ceny, rodiče slzeli, trenéři si dělali tajné poznámky.

Běloušů tam moc nebylo, jeden se jmenoval Catanzaro, sedlala jej Zuzana Bártová z jezdeckého klubu Pedra a moc jí to slušelo. Soutěž stupně ZM vyhrála, v další s postupnou obtížností do 100 cm byla druhá.

Fotbalisté Ústí nad Labem (v modrobílém) hostili v domácím prostředí Varnsdorf.
FOTO: Vládcem severu je Varnsdorf, uspěl i v Ústí

Jezdecký klub Libertas Ústí nad Labem se také dočkal. Soutěž stupně ZZ vyhrála osmnáctiletá Eliška Jíchová s koněm Lessy a mezi gratulanty byla nejen maminka, ale i babička. "Na koni jezdím deset let, trénuje mě Kateřina Zemanová a Marek Zeman, stáj mám v Českém Újezdu. Překážek bylo devět, byly vysoké 80 cm, žádná nespadla, rozhodoval čas. Lessy je můj kůň, koupila mi ho babička," tvrdila slečna, která v Děčíně studuje agropodnikání v Libverdě.

Poslední závod vyhrála Tereza Sixtová na koni Arezza Obrocká z Jezdecké stáje Vrchovany - Obrok. Čiperní dokumentaristé měli co fotit. V této soutěži startovaly dvě slečny na stejných koních, když stály vedle sebe, nikdo nepoznal která je která. Dvojčata Renata Vajrychová a Blanka Vajrychová přijela z Roudníků a místní komunita amatérských běžců je dobře zná. V Ústí jsou často a nejen na koních.

Jezdecký areál na Bukově se mění, krásní koníci a odvážné slečny zůstávají. 

Miroslav Vlach