Druhý ročník běžeckého závodu Provod Ústecký kros 2015 přilákal na louku pod panelákové sídliště zkušené borce i začátečníky.

Začali nejmenší

V hlavním závodě mužů se dokonce bojovalo o nemalé finanční prémie, loňské prvenství obhajovali reprezentanti České republiky Milan Kocourek a Lenka Masná. První však předstoupili před přesného startéra ti nejmenší, čekal je závod na 500 metrů. Startovní listina uváděla celkem 160 jmen.

Dvanáct šikovných žáčků ve věku od 8 do 13 let přivezl z Úštěku zkušený trenér.

„S dětmi začínám, jsou to naše první závody. Nečekám žádné zázraky, vyžaduji prozatím pouze poctivost v přípravě a slušnost. Sportovní úspěchy se dostaví později. Starosta nám zajistil autobus a dresy, my jsme přivezli nadšení a dobrou náladu. Na bednu to nebylo, ale příští rok uvidíte," prohlásil Jirka Malý.

Účastnice olympiády

Mezi diváky byla i Bedřiška Kulhavá, účastnice olympijských her v Římě, na požádání rozdávala autogramy a hlasitě fandila všem sportovcům.

Skvělý závod zaběhla v kategorii mladší elévky desetiletá Barborka Balášová z AK Chemopetrol Litvínov i usměvavá Zuzanka Porubčáková z Počerad. Skvělé sólo předvedla čtrnáctiletá Eliška Kohlertová z Litoměřic. Běhá prý pět let a ráda by se dostala na mistrovství republiky.

Jedna běžecká kategorie navazovala na druhou, přesně ve 12.45 hodin přišel na řadu hlavní závod mužů. Škoda, že tam nebylo víc diváků. Favorité byli dva, mladý Ukrajinec a náš Milan Kocourek.

Celých šest okruhů marně naháněl Kocourek Alexandera Matviichuka, který byl jako na klíček. Stylově čistě, lehce a s úsměvem. V cíli spolu ještě dlouho rozebírali své sportovní perspektivy, aby následně šli fandit ženám.

Utekla sestrám

Vítězkou se stala systémem start cíl Diana Mezulianiková s číslem devatenáct na hrudníku. Přijela z Plzně a sestry Vajrychovy ji dlouze naháněly, ale marně.

Mezi amatéry byl na startovní čáře i čtyřicetiletý tatínek, který šel svým dcerám příkladem.

„Před týdnem jsme byli ještě na běžkách, včera na plese vodáků v Trmicích, dnes začínám běžeckou sezonu. Obě dcery běžely ve svých kategoriích a nechybělo moc, aby nestály na bedně. Prostě musím," vysvětloval Petr Hoskovský.

Počasí bylo hrozné, ale jinak zajímavý den.