Na oficiálních stránkách Českomoravského svazu hokejbalu má ženský hokejbal solidní zastoupení. Svérázné názvy týmů zaujmou na první pohled náhodného čtenáře. Roštěnky, Bodliny, Pirátky, Ďábelské holky, Fretky.

Na samostatnou ligu to prozatím není, hraje se systémem turnajů, ale zájem mezi krasavicemi je značný. Hokejbalový klub ELBA DDM má také své „ něžné křídlo", hlavním trenérem je Jan Fedák, asistentem Jakub Tománek.

Vím, že máte skvělou brankářku, kolik je v současné době na soupisce žen a dívek?
Dnes už nejsou ryze ženské a mužské sporty, nejen hokejku ovládají holky moc dobře. V některých žákovských a dorosteneckých soutěžích jsou tahákem utkání, v Hradci je to třeba Lucka Rejlová, u nás Kristýna Suchanová, Markéta Štindlová, Iveta Tománková. Samozřejmě že jsou základem našeho ženském týmu, který v březnu oslaví dva roky trvání. Z původní dvacítky zůstalo na soupisce deset amazonek, ale já věřím, že další holky ještě přijdou. Je to kontaktní sport, v rukavičkách se opravdu nehraje.

Byli jste už na nějakém oficiálním turnaji?
Skoro každý měsíc se někde pořádá hokejbalová akce pro ženy. Pěkný turnaj byl v prosinci v Kralupech nad Vltavou. Plná hala, devět týmů. Holky určitě nezklamaly, na bednu to sice nebylo, ale žádný propadák. Hrály jsme bez brankářské jedničky Tománkové a měly i trochu smůly. V únoru jsme hrály na turnaji v Mostě, kde bylo osm týmů, chystáme se na další turnaj do Berouna. Vrcholem letošního roku bude ženské hokejbalové Mistrovství České republiky v Jičíně. Sice tam jako „ ženstvo" hrát nebudeme, teprve začínáme, ale některá děvčata si už zajistila hostování v jiných týmech. Každá zkušenost se hodí.

Bude mít jednou ženský hokejbal vlastní ligovou soutěž nebo to zůstane na turnajích?
To je otázka pro někoho jiného. Tam, kde je žákovská, dorostenecká, mužská základna, hřiště má požadované parametry a kabiny solidní standard, se počítá i s touto variantou. Všechno je však o sponzorech, zájmu veřejnosti, ekonomických kalkulacích, dopravní dostupnosti. Turnaje jsou fyzicky náročné, ale holky si o přestávkách zase mohou pokecat. Uvidíme!