Trucker roudnické Buggyry vládne evropskému šampionátu tahačů s náskokem 58 bodů, a pokud v nastoleném trendu vydrží, dočká se historického triumfu.

„Závodím od sedmi let a ve všech evropských seriálech, co jsem jezdil, jsem byl vždycky druhý, nikdy jsem nebyl první. Konečně už bych to chtěl zlomit, bojuju o to už dlouho,“ zvolal dvaatřicetiletý jezdec.

Letos má Lacko parádně našlápnuto. V úvodních pěti podnicích sezony vyhrál hned devět jízd a před zbylými čtyřmi závodními víkendy má na dosah premiérový titul. Svůj náskok v čele šampionátu bude chtít navýšit o nadcházejícím víkendu na domácím okruhu v Mostě, kde ho požene až 100 tisíc nažhavených fanoušků.

Věříte, že po dvou druhých místech nadešel váš čas a vy se konečně dočkáte premiérového titulu?
Je to blíž než v minulých letech, ale zajíci se počítají až po honu. Nějaké mezinárodní mistrovství republiky jsem vyhrál, ale na evropské úrovni jsem byl vždycky druhý. Rád bych to konečně zlomil a byl první. Bylo by to fajn.

V polovině sezony se držíte na špici. Čekal jste takovýhle průběh?
Jsou to závody a člověk nikdy nemůže předpokládat, co bude. Máme před sebou ještě spoustu závodů, takže se toho může hodně změnit.

Jak vaši nadvládu skousávají soupeři?
Zatím mi nedávají pocítit, že by je to štvalo. Všichni mi říkají, že už jsem mistr, ale já nejsem. Máme před sebou ještě dvacet jízd, ve hře je tolik bodů. Myslím si, že ani soupeři to neřeší. Kdybychom byli na předposledních závodech v Le Mans, tak bychom se nad tím mohli zamýšlet. Ještě máme čtyři víkendy, a to je spousta závodů a bodů.

Takže vidina titulu s vámi nic nedělá?
Všichni se najednou upínají k tomu, že mohu být vítěz. Já jsem ale spíš skeptik, než abych si hrál na to, že už jsem mistr. To opravdu nejsem. To si když tak budu moct říct až po poslední jízdě v Jaramě. Teprve jsme v půlce sezony a všechno se může změnit.

Teď vás čekají prestižní závody doma v Mostě. Je to pro vás klíčový podnik na dlouhé cestě k evropskému titulu?
Do Mostu se vždycky těšíme, pro náš tým je to největší vrchol sezony. Zároveň je to pro nás trochu těžší, protože doma chceme zajet nějaký výsledek. Uvidíme, jak se nám bude dařit. Okruh máme rádi, tak doufám, že s Davidem (Vršeckým) něco zajedeme.

Čeští fanoušci se těší, jak to všem natřete. Nebude vás domácí atmosféra svazovat?
Člověk se chce ukázat před domácím publikem, nechce zklamat. Je to trochu svazující, ale musíme to brát jako každý jiný závod a snažit se, abychom na těch stupních vítězů stáli.