U svádovského hřiště bylo plno. Někdo ladil formu individuálně, kolem Zuzky Rusínové byl hrozen nažhavených běžců různých věkových kategorií, pětici v růžových dresech nešlo přehlédnout. Liana, Nicola, Nathalie, Martina, Lucka. Na zádech nápis "za Ústí krásnější." Společný trénink vedla zkušená učitelka, která je ozdobou všech běžeckých akcí. Stačilo deset minut a Zuzka odhalila tajné informace.

To je příprava na půlmaraton, nebo náhodné kondiční cvičení krasavic?
Kdepak náhoda, pravidelná příprava nadšenců, kteří mají stejnou touhu jako já, rozhýbat celou republiku. Akce se jmenuje Mattoni FreeRun 2015, nabízí pohyb každému, kdo není líný a nezkazí žádnou legraci. Odborná komise vybrala v České republice několik pětikilometrových tras, které každý z místních zná, doporučila běžecké kouče a vypsala pravidla. Já plním úkoly veřejného trenéra (kouče) v Ústí nad Labem. Prozatím je nás asi 150, samozřejmě, že účast není povinná. Na půlmaraton nás půjde pouze šest, někteří poběží štafetu, další závod dvojic. Zrovna před chvilkou se přihlásila další zájemkyně do našeho programu. Jmenuje se Petra Tůmová. Bezvadná holka.

Převažují tady ženy. Je to náhoda, nebo záměr?
Ženy lépe snášejí kolektivní přípravu, muži jsou především hráči. Dnes tu jsou pouze čtyři, ale na seznamu jich mám mnohem víc. Jedním z nich je Tomáš Kainek, který půlmaraton poběží poprvé. Moc se mu nechtělo, ale já tvrdím, že na něj má. V červenci jsem byla vyhlášena koučem měsíce a dostala jsem za odměnu startovné do závodu. Já už byla dávno přihlášená, tak ho dostal Tomáš jako dárek. Stále tomu nemůže uvěřit, ale dělá pokroky.

Trénink na půlmaraton.

Jaké převládají profese mezi zájemci o společné běhání?
(smích) To máte úplně jedno, základem jsou učitelky, které považují kondiční běh za vhodnou relaxaci, jsou tu mladé maminky na mateřské, úřednice, studentky. Někdo chce zhubnout a najednou zjistí, že mu chyběla spíše komunikace s přáteli. Tady se vypovídá každý a ještě propotí tričko.

Ty ženy v růžových dresech také patří k vám?
To je bezvadná parta, která nechybí na žádném místním běhu. Byly v Dubici, v Trmicích, chystají se na Rychtářskou dvanáctku. Nezkazí žádnou legraci a pořád se hecují. Tady se připravují na štafetu. Vede je ta černovláska, tuším, že se jmenuje Jana. Pořád vymýšlejí nové akce, v říjnu se chystají do Prahy na běh zombie.

Soustředění zájemců o běh po půlmaratonu skončí, nebo bude pokračovat dál?
Pokud vím, akce Mattoni FreeRun bude pokračovat i po půlmaratonu. Na facebookových stránkách skupiny se domlouvají podrobnosti, termíny i společné akce.

Kdo letos vyhraje ústecký půlmaraton?
Jsem realista, Čech to nebude.