Karty jsou před očekávaným střetem jasně rozdány: trumfy drží Děčínští, kteří ze své palubovky vyprovodili s brekem i nymburské šampiony. Jenže: „Derby je vždycky specifické a může se stát cokoliv," zdůrazňuje Jakub Krakovič, pivot Slunety.

To dobře vědí i v Děčíně. Před podceněním letos nejhoršího týmu varuje Sanders. „Musíme být připraveni hrát celých čtyřicet minut!" nabádá k obezřetnosti zkušený Američan s čelenkou.

Děčín má za sebou dva nevydařené výjezdy do Pardubic a Ostravy, kabinu navíc opustil kvůli finančním úsporám v klubu nejlepší střelec Peter Sedmák. Naproti tomu Pandy půjdou do derby s posíleným sebevědomím, když před týdnem přetrhly dlouhou šňůru devíti porážek. Ovšem nutno podotknout, že jednobodová výhra ve Svitavách byla hodně šťastná.

"Po vítězství ve Svitavách šla nálada týmu nahoru. Potřebovali jsme vyhrát a myslím, že nám to určitě pomůže," pochvaluje si Krakovič na klubovém portálu Ústí. „Děčín má dlouhodobě své kvality. Ale my tam pojedeme potvrdit, že jdeme výkonnostně nahoru a porvat se o vítězství," vzkazuje obrovitý pivot.

Děčín ale nebude chtít před svými fanoušky přijít o povinné body. Recept na úspěch zná Sanders. „Sluneta v posledním utkání vyhrála, takže v tom bude chtít pokračovat. Mají dobré hráče a nebezpečný tým s velkým potenciálem. Musíme dobře bránit a dostat je pod tlak. Chybí jim klasický rozehrávač, čehož musíme využít. Těšíme se na tuto výzvu."

Hrát se bude v sobotu od 17.00 i v Cho­mutově, kam dorazí k souboji týmů, které uzavírají elitní desítku, Svitavy. Domácím Levhartům, kteří jsou o bod před Tury, velí povinnost zvítězit, jenže snadné to mít rozhodně nebudou.

Kouč Tomáš Eisner řeší složitý rébus koho postavit. Tahoun Pavel Staněk musel po posledním utkání na kapačky, Martin Bašta v týdnu podstoupil operaci kolenních vazů, stále zraněný je Zdeněk Hanzlík a problémy hlásí i další borci. Klub tak musel povolat ze Sparty pivota Ondřeje Gargulu. Dokáže Chomutov s torzem týmu uspět?

Po víkendovém 23. kole budou do konce základní části zbývat už jen dvě kola. Ztratit teď body se nemusí vyplatit…