Po dvouletých zdravotních potížích z ničeho nic oslepl. Chvíli bojoval se životem, ale nakonec se mu vzepřel. Vrátil se do bazénu a začal opět plavat. Před několika dny se v australském Sydney kvalifikoval na paralympiádu do Ria v roce 2016.

Návrat do bazénu

„Po oslepnutí jsem myslel, že pro mě skončil život," vzpomíná. Nakonec se mu i s pomocí přítel podařilo psychické problémy překonat a rozhodl se vrátit se do bazénu, kde jako reprezentant strávil svoji aktivní kariéru.

Přiznává, že ho čekal další boj. Zvyknout si na vodu. „Byl to divný pocit. Vůbec nevíte, kde je nahoře nebo dole. Bojoval jsem s tím tři měsíce," líčí zážitky.

Tyč s tenisákem

Nakonec začal trénovat a vytvořil si kolem sebe tým přátel, kteří mu pomáhají. Třeba jeho osobní asistent Petr Budínský s ním tráví každý den. A během plavání mu signalizuje, kdy je čas na obrátku.

„Mám takovou dvoumetrovou tyč a tou ho praštím. Na konci je tenisák," vysvětlil Budínský. Plavec dodal, že potřebuje pořádnou ránu, aby ji v závodním nasazení vůbec stačil zaregistrovat.

Před několika dny se vrátil ze Sydney. Zde si kromě kvalifikace na paralympiádu vyplaval i červnové mistrovství světa. A vyzkoušel cestu letadlem. Ta prý není pro nevidomého jednoduchá.

Primátor Josef Zikmund, který mu předal dar města 30 tisíc korun, plavce potěšil i jinak. Oznámil mu, že po něm pojmenují nový trolejbus. „Dáváme jim jména po slavných sportovcích," uvedl.