„Účast v 1. kole vyřazovacích bojů je náplastí na sezonu, od které jsem čekal více," řekl na rovinu v rozhovoru pro Deník Tomáš Hrubý, generální manažer BK Ústí nad Labem.

Prožíval jste v závěru nadstavby velké stresy?
No byly tam věci, které se nám podle představ nepovedly. Třeba zápas v Ostravě. (pozn.: ústecké Pandy prohrály 72:94). Ale finiš jsme naštěstí zvládli.

Až posledním zápasem, který jste na palubovce Jindřichova Hradce vyhráli 80:72…
Ano, řekli jsme si, že do toho půjdeme a vyšlo nám to. Po dvou třech minutách, kdy jsme se trochu rozkoukávali, do toho kluci šlápli a 36 minut z jejich strany bylo výborných, odvedli dobrou práci.

Spadl vám velký kámen ze srdce?
Co si budeme nalhávat, skupina play out o udržení letos nebude vůbec jednoduchá. Jsme rádi, že jsme se jí vyhnuli a naopak naplnili základní cíl sezony.

Sledoval jste zápas Ostravy, která byla do posledního kola ve hře o play off, ale nakonec jí ani výhra 79:73 nad Prostějovem k vytouženému 8. místu nestačila?
Abych se přiznal, tak jsem to po očku sledoval, ale klukům jsme nic neříkali, aby se mohli koncentrovat na svůj zápas. A ten byl s tím zmiňovaným v Ostravě jako nebe a dudy. Musíme si zanalyzovat, proč k takovým výkyvům dochází. Že Ostrava v závěrečném kole poslední tým tabulky porazí, jsme předpokládali.

Už jste naznačil, že s celkovou negativní bilancí 14 výher a 18 porážek v dlouhodobé části NBL spokojen nejste…
Já si myslím, že tenhle tým měl prostě na víc. Do poslední chvíle jsme měli ve svých rukou i přímý postup do skupiny A1, kam jsme třeba kvůli těsné domácí porážce s USK Praha 66:69 nepostoupili. Je ale pravda, že vysokoškoláci mají výbornou sezonu. Kdyby byla účast v hodní šestce sci-fi, tak neřeknu ani popel. Tenhle tým ale na ni při dobré konstelaci hvězd měl.

A pak přišly i komplikace ve skupině A2, že?
Ano. Šli jsme do ní s náskokem plus dvě výhry. Nadstavba se nám opravdu nepovedla.

Zabrzdila vás častá zranění, například rozehrávačů Šotnara, Glovera či Igrutinoviče?
Na zranění se nechceme vymlouvat, ta postihnou i další kluby. Nyní třeba Brno.

Možná vám nenahrál ani nový hrací model NBL, který jste kritizoval…
Dlouhodobě jsem tohoto systému odpůrce. Suše se mohla hrát základní část čtyřkolově. Ten současný model je obrovská chyba a my se už na dnešním zasedání musíme zabývat otázkou, co s tím. Lidi přišli o spoustu zápasů a ani marketingově to nebylo dobře. Navíc se chystá změna v kvalifikaci na mistrovství Evropy.

Do play off jdete z 8. místa na mistrovský Nymburk. Můžete suveréna, který projel základní částí ligy s přesvědčivou bilancí 31/1 vůbec nějak překvapit?
Všichni víme, s kým máme tu čest, všichni Nymburk známe. Můžeme ho porazit, ale ne porážet. Čtvrtfinále bude o tom, že si ho půjdeme užít. Čekají nás minimálně čtyři zápasy, ve kterých třeba dostanou šanci i mladí nebo kluci, kteří tolik prostoru neměli. Nemáme co ztratit. Věřím, že 1. kolo play off bude bavit i diváky.

Už jste přemýšlel, jak tým složíte na novou sezonu?
Pilně na tom pracujeme, hráče, které tady budeme chtít mít jsme oslovili, snad se dohodneme.

Předpokládám, že trenér Antonín Pištěcký po premiérové sezoně zůstane…
Určitě ano, zůstane. Změna není potřeba.