Po sedmi závodech byl skutečně nejlepší a příští rok by mohl vytvořit rekord. Ještě nikdo z juniorů nemá tři po sobě jdoucí tituly.

U nás je nejlepší a koncem roku dostal šanci vyzkoušet si silnější stroj tovární značky Jawa 250 ccm na mezinárodních závodech v Polsku. Z osmnácti jezdců dojel na desátém místě, což nároční diváci odměnili bouřlivým potleskem. Moc toho nenamluví, ale pro Deník udělal výjimku, protože mu záda kryl jeho trenér.

Mistrovský juniorský titul na klasické dráze sis vyjel už podruhé, byla obhajoba těžká?

V loňském roce se jelo pouze pět závodů, ani jednou jsem neprohrál. Letos byla konkurence zkušenější, jelo se sedm závodů. Pěkně mě honil můj kamarád z Chabařovic Milan Dobiáš, který byl nakonec stříbrný. Třetí byl Daniel Šilhán z Liberce. Samozřejmě že pochvalu zasluhuje můj osobní mechanik, poradce, trenér, přepravce a psycholog. Bez něj bych byl poloviční (smích) Je to můj táta.

Kolik mladých závodníků jezdí za Chabařovice?

Mám takový dojem, že nás tu je pět. Šestým závodníkem je šestnáctiletá holka z Drážďan. Jo, holka, slyšíte dobře. Jmenuje se Sindy Weber, má českou licenci a zkouší pětistovku.

Jak hodnotíš ten letošní sportovní rok?

Na mistrovství Evropy v Divišově jsem si vyjel třetí místo a hodně jsem se těšil na mistrovství světa do Polska. Byl jsem tam už několikrát, stadion v Toruni je vynikající, jezdí se po šesti v každé rozjížďce, prostě masakr. Dlouho jsem se tahal o medailovou pozici, nakonec mi chybělo několik centimetrů. Dojel jsem čtvrtý. Absolvoval jsem asi pětadvacet závodů na klasické dráze, motorka vydržela, já také. Maminka má vždycky strach, když nás jede vedle sebe víc, ale to k ploché dráze prostě patří. Zásadní je start, proto na velkých závodech se často mění zadní pneumatika. Před závodem se převažuje motorka, musí mít 60 kg. Příští rok budu ještě v juniorské kategorii a udělám všechno proto, abych trenérovi tu zlatou medaili vyhrál. Republiková je skoro povinností, Evropa se pojede v Polsku, mistrovství světa ve Francii.

Plochá dráha potřebuje mladé nadšence a Filipa nám závidí nejen v Praze. Poláci si ho třeba vybrali na titulní stránku programu velkého závodu a předpovídají mu velkou budoucnost.