S maratonskou vzdáleností se vyběhly vypořádat týmy složené z deseti studentů středních škol, přičemž v každém týmu musely být minimálně tři slečny. Na každého středoškoláka tak čekalo 4,2 kilometrů běhu a pro první příčku si doběhl tým Gymnázia Teplice (2:44:16).

O stříbro se tvrdě bojovalo a nakonec rozhodla necelá půl minuta, když jako druhé doběhlo Gymnázium a Střední odborná škola dr. Václava Šmejkala (2:55:00) a třetí Gymnázium Lovosice (2:55:29).

ZAPOJILI SE I UČITELÉ

Kromě dvanácti studentských štafet běžely i dva učitelské týmy. „Učitelé z VOŠ, OA, SPgŠ a SZŠ Most dali dohromady šestičlennou štafetu, ti ze Střední školy stavební a strojní Teplice dokonce jedenáctičlennou. Je skvělé, že se pedagogové zapojují do Juniorského maratonu a jdou studentům příkladem,“ říká Bojan Nanković z organizačního týmu RunCzech.

Ceny nejlepším týmům ústeckého semifinále Juniorského maratonu předávala primátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová. První dva týmy se zároveň kvalifikovaly do květnového finále na Volkswagen Maratonu Praha, kde bude v neděli 7. května startovat po boku nejlepších světových vytrvalců.

FINALISTÉ POJEDOU DO PRAHY

Finalisté mají od organizátorů hrazenou dopravu do Prahy a zpět a ubytování. Kromě zážitku ze závodu jsou pro všechny připraveny účastnická trička a v cíli medaile. Ti nejlepší obdrží ceny, které jsou předávány v rámci slavnostního vyhlašování.

Juniorský maraton je neziskový projekt pořadatelů RunCzech běžecké ligy a největší běžecký závod pro studenty středních škol v celé ČR. Třináct semifinálových kol v třinácti krajských městech na startovní čáru přivede stovky středoškoláků z celé země. (red)