V souvislosti s blížícím se startem Velké ceny odtajnili pořadatelé další zvučná jména na startovní listině! Kromě již dvou zmíněných Američanů Joe Kovacse (lídr letošních světových tabulek) a Christiana Cantwella (třetí ve světových tabulkách) se mítinku zúčastní i další zástupce z USA – Cory Martin.

Startovní listina:Joe Kovacs, USA
Christian Cantwell, USA
Cory Martin, USA
Pavel Lyzhyn, BLR
Mikhail Abramchuk, BLR
Jakub Szyszkowski, POL
Rafal Kownatke, POL
Horacio Cremona, RSA
Georgi Ivanov, BUL
Jan Marcell, ČR
Tomáš Staněk, ČR
Martin Novák, ČR

„Osobní rekord má 22,10 metru, letos má zatím nejlepší výkon 20,80. Určitě bude patřit ke kandidátům na přední příčky. Všichni tři Američané zároveň patří do top dvacítky historických výkonů všech dob," říká s nadšením v hlase pořadatel mítinku Miroslav Vachuta.

Prášil nepřijede

V posledních dvou letech se Grand Prix Ústí pravidelně zúčastňují i zástupci z Běloruska a ani letošní ročník nebude výjimkou.

„Loni překvapil třetím místem Pavel Lyzhyn, zkušený koulař, který má čtvrté místo z olympiády. Předloni tady byl zase Mikhail Abramchuk, medailista z ME do 22 let. Nyní se v Ústí představí oba najednou," říká šéf Velké ceny.

Dva zástupce budou mít na startovní listině závodu i Poláci. „Jedním z nich je Jakub Szyszkowski, účastník ME do 22 let, který má letos nejlepší výkon 20,55. Druhým je zkušenější Rafal Kownatke. Ten skončil dvanáctý na halovém mistrovství Evropy v Praze."

Smutnou zprávou je již jistá neúčast českého koulařského velikána Ladislava Prášila. „Stále ještě nezahájil letošní sezonu, jen trénuje," prozradil Vachuta.

Připraveni na světový rekord

Startovní listina závodu tak prozatím čítá dvanáct jmen, nutno ale podotknout, že světových! Z Čechů nebudou chybět Jan Marcell, obhájce loňského prvenství na Grand Prix, Tomáš Staněk – třetí muž letošní Diamantové ligy v Římě a také Martin Novák, překvapivý vítěz letošního MČR.

Jedenáctý ročník ústeckého mítinku tak slibuje mimořádnou kvalitu, souboj elitních Američanů s dalšími světovými esy bude jistě zvedat diváky ze sedadel.

„Pro jistotu jsme prodloužili výseč o jeden a půl metru, jsme připraveni na všechno, dokonce i na světový rekord. Při současné formě Američana Kovacse se může stát cokoliv," řekl Vachuta už před časem.

Hlavní závod odstartuje na Městském stadionu v pondělí v 17.45 hodin, vstupné je zdarma. O den později se poté většina koulařů představí v Děčíně, kde se koná 10. ročník Memoriálu Vlasty Koči.