Začátek sobotní sportovní akce patřil závodníkům na zvláštních tříkolkách. Spolchemie Český pohár v handbike ukázal houževnatost, sílu i odvahu. Na okruhu dlouhém dva kilometry kroužili specialisté celou hodinu a ještě přidali jedno kolo navíc. Potlesk si zasloužili všichni.

Potom přišel na řadu rodinný běh a 3000 nadšenců zaplnilo střed města. Zaujal mě pán s malým chlapcem, který v Pařížské ve spěchajícím davu řešil problém s mobilním telefonem. Manželka mu asi volala, co má koupit k večeři, málem tu chytrou pomůcku zahodil, jak ho to vytočilo. To usměvavý strážník Michal fandil hlavně těm s kočárky. Když zaregistroval dvojčata, rozesmál se jako malý kluk a mával na pozdrav.

Účastníci ústeckého půlmaratonu
FOTO: Všichni běžci jsou krásní, razí slogan. Jak to bylo v Ústí?

Bubeníci rozproudili diváky na náměstí žhavou sambou, bylo jich v porovnání s loňským rokem méně, ale ti co přišli, byli úžasní. Přesně v 15 hodin se vydal barevný had z lidských těl do pohybu, Eva Vrabcová Nývltová i Jan Homoláč byli obklíčeni Afričany. "Tak trochu mě naštvala ochranka u brány do Chemičky, do areálu mě nepustila, prý to nakázalo vedení. Škoda, právě ty fotky z továrny jsou zajímavé a odlišují naši akci od ostatních. Ještě jsem stihl pár záběrů na mostě, ale to má každý," svěřil se mi pán s parádní technikou. Ani mě tam nepustili, tak jsem fotil běžce před hasičským vozem.

Oficiální výsledky si každý najde, mě tentokrát zaujala statistika. Nejstarším účastníkem akce byl Pavel Ryška, který měl v občance ročník 1944. Startovní číslo 1077, čas 02:12:18. Podél trati pomáhalo 660 dobrovolníků, když se blížil závodník, ozval se zvuk píšťalky. Dobrý nápad. Pořadatel uvádí 3700 startujících, 39 národností, devět mužů oslavilo v den závodu narozeniny. Ústecký amatérský běžec Petr Zuda ze Všebořic, trénující na Střížáku, zaběhl čas 1:14:33 a obsadil fantastické 39. místo, jeho kamarád Martin Roubíček byl o čtyři minuty pomalejší (46). Obdiv a gratulace jim patří právem. Jsme přeci Ústečané.

Miroslav Vlach

Fenomenální Barselius Kipyego zaběhl v Ústí letošní druhý nejrychlejší půlmaraton na světě.
Fenomenální Kipyego zaběhl v Ústí letošní druhý nejrychlejší půlmaraton