„Měl jsem i jiné nabídky. Něco z ligy, byla tam i cizina, ale řekl jsem si, že cestování už bylo dost. Teď to mám na halu tři minuty a je to trochu nezvyk," říká v rozhovoru 55letý kouč ve volejbalové rodině známý pod přezdívkou Jahoda.

Váš návrat je obrovským překvapením!
Na rovinu? Těch okolností bylo víc. Třeba jsem věděl, že půjdu na operaci s kotníkem, mě jsem i rodinné důvody… Nechci se v tom moc pitvat, ale když mě Ústí oslovilo, neváhal jsem. Mám před sebou výzvu a těším se na ni.

Je to návrat s nostalgií?
Jasně, když jsme se tehdy s manželkou vraceli po pěti letech z Belgie, tak jsem tady zažil čtyři krásné roky. Jako hráč, pak i hrající asistent Zdeňka Pommera.

Za éry Setuzy jste získali tři tituly, hráli Ligy mistrů a hala na Klíši byla narvaná, že praskala ve švech. Nyní je realita jiná…
Už jsem v nějakém rozhovoru říkal, že jsem dřív hrál o tituly a medaile. Na všechna angažmá vzpomínám rád, ale motivaci mám i tady! Chceme se vyhnout baráži, pokusit se o play off. Je o co hrát a pořád je to trenérský chleba.

Jaká je vaše trenérská vize?
Všichni musíme kopat za jeden mančaft, táhnout za jeden provaz. Makat od A do Z. Lidi musí vidět, že jsme tam nechali všechno.

Jste s doplněním kádru spokojen?
Pracujeme na tom, české hráče mám zmapované dobře, přehled a kontakty mám i na cizince. Nejen tady se vše odvíjí od financí, nemůžu si ukázat na šest top hráčů z celého světa, ale snažíme se v rámci možností vybrat co nejlépe. Je jasné, že kádr bude výkonnostní limity mít.

Ligu začínáte 15. října v Karlovarsku. Jaký bude návrat na „místo činu"?
Těžký. Kluby ze špice i středu posilují, pro nás nebude žádný zápas lehký. To je jasný už teď.