Největší zájem mezi kluky byl vždy o fotbal, mladý hokej má v Ústí také solidní členskou základnu, vzestup zaznamenal florbal. Atletika se snaží, ale v novinách moc není.

Chvála za taktiku i čas

Každý náznak talentu se na severu cení, proto poslední informace z halového mistrovství republiky juniorů a dorostenců, které se konalo v Praze od 20. do 21. února vyvolala nadšení a spokojený úsměv ve vedení USK Provod. Dorostenec Zdeněk Krejča vybojoval zlatý titul na trati 800 metrů a jeho trenér Slavomír Durila nešetřil chválou za taktiku a čas 1:59,91.

Dalo by se říci, další šikovný kluk z Gymnázia Jateční. „Začínal jsem s plaváním a nebylo to vůbec špatné. Dokonce mám z mistrovství republiky v kategorii starších žáků bronzovou medaili na padesátce kraul. Potom jsem se dal na triatlon a po několika závodech odhalil své rezervy v běhu. Kde vás mohou naučit běhat? No přeci v atletickém oddíle," vypráví Zdeněk Krejča.

Před třemi roky tam zaklepal na dveře a vylíčil svůj problém. Ujal se ho svalnatý mladík a začal mu dávat pěkně do těla. „Potřeboval jsem odborné vedení a cítil jsem, že se zlepšuji. Nejvíce mě bavila osmistovka," vysvětluje šestnáctiletý sympaťák a trenér Durila se jenom směje.

Sám proti stopkám

Na loňském mistrovství republiky v Ostravě byl nejmladší ve finále a obsadil skvělé páté místo. Trénuje sám proti stopkám a zarputile tvrdí, že se chce dostat na další olympijské hry do Tokia. Svůj zlatý závod v Praze popisuje stručně.

„Nominační čas jsem splnil, to bylo to hlavní. V soupisce bylo 24 nejlepších běžců z celé republiky, první den byly tři rozběhy. Běžel jsem první z nich a postoupil přímo z druhého místa. Do finále jsem se dostal posledním časem. Už jsem ale věděl, co bude následovat, soupeři mě chtěli vytlačit z pozic, tak jsem to napálil od startu a proběhl cílovou páskou jako první. Náhoda to nebyla, trenér to měl přesně spočítané," vysvětluje mladý sportovec, který teď chce vše podrobit přípravě na mistrovství Evropy sedmnáctiletých, které se koná v červenci v Gruzii.

„Nominační čas je sice tvrdý (1:54,05), ale já to dokážu. Táta mi moc fandí a trenér dobře ví, jak na to," uzavírá Zdeněk Krejča.