Názvy produktů lákají k vyzkoušení. Mají tu například čaje, které pomáhají paměti, spánku nebo fungují proti stresu.

Bylinky ze Žatecka

„Jsme ze Žatecka, kde bylinky pěstujeme, sbíráme a sušíme a naše teta, magistra farmacie Gréta Zdislava Zítková, z nich vytváří různé směsi a čaje," vysvětlila Markéta Milsimerová, která bylinky nejen pěstuje, sbírá a suší, ale také prodává.

„Máme už řadu stálých zákazníků, kteří k nám chodí například pro bylinky na klouby, na cukrovku, na bolest v krku a další potíže. Máme i mužský čaj a směs proti neplodnosti. Kombinace je velmi účinná, v loňském roce mi přišly čtyři páry říct, že se jim po našich čajích povedlo zplodit miminko," usmívala se Markéta Milsnerová.

Nákup s radou

Nákup u jejího stánku není jen pouhým předáním zboží a peněz, ale většinou se promění na delší povídání. „Mám už delší dobu rýmu, pořád chrchlám," posteskla si zákaznice. „Tak to můžu doporučit směs na bolest v krku nebo průduškový či hlasivkový čaj a účinná je také směs nachlazení extra," doporučuje paní Markéta.

Další zákazník, muž středního věku v montérkách, sice ví, co chce koupit, ale do řeči se dá také. „Já už tady dlouho kupuji cévní čaj. Moc mi pomáhá, jinak bych snad ani nemohl chodit," vysvětluje.

Na otázku, jak se vyrovnává s tím, že bylinky nemusí vždy chutnat, odpověděl. „To je jednoduché. Mám potíže, a tak to vypiju a chuť neřeším," dodal stálý zákazník.

Stánek Bylinné směsi Zdislava je u obchodního centra Forum v centru Ústí nad Labem každý čtvrtek. Bližší informace o nabídce a účincích bylinek jsou na www.zdislavatea.cz.