„Naší hlavní nabídkou nejsou směsi, ale skutečné pravé čaje," vysvětlil Pavel Klíma, majitel stánku, který také provozuje Tao čajovnu a čajový obchod v České Lípě.

V nabídce má desítky čajů všech druhů: bílý, zelený, oolong, černý a červený čaj, Pu-Erh, Pchu-er, ale také aromatizované a ovocné čaje a bylinky a rostlinky, ke kterým například patří Yerba Maté, Rooibos a Honeybush.

Pije, co prodává

„Někdy musíme lidi poučit o smyslu pití čaje. Přijdou si například pro čaj s nějakými léčivými účinky. Čaj je přirozeně také má, ale hlavně ho pijeme pro povzbuzení, které navodí obsah kofeinu a při správně připraveném čaji nám jeho efekt může vydržet až pět hodin. Jde také o pohodu a dobrou náladu," vysvětlil Pavel Klíma.

Jak dodal, nelze přesně říci, o který čaj je největší zájem. „Obecně je to tak, že nejvíce se prodává čaj, který zrovna propagujeme," uvedl.

Sám prý pije to, co prodává. „Rád mám darjeelingský černý čaj nebo bílé čaje, ale je to také podle momentální situace, nálady a chuti. Čajů je tolik, že se neomrzí," poznamenal.

Podle jeho názoru je čaj vhodným nápojem k jídlu a zapití těžkých tučných jídel. „V čínských restauracích bývá běžné podávání čaje třeba po kachně, sám jsem to vyzkoušel a na navození příjemného trávení je čaj ideální," doporučil Pavel Klíma.

Farmářské trhy u obchodního centra Forum jsou každý čtvrtek od 9.00 do 16.00.