Ta se tak zapojila do vzdělávacích kurzů k této profesní kvalifikaci v projektu ministerstva školství s názvem UNIV 3. Podobné kurzy a zkoušky nejspíše brzy čekají i další zaměstnance ústecké chemičky.

Nedostatek školených chemiků

Podle personálního ředitele Spolchemie Petra Hetta se jejich firma potýká s nedostatkem kvalitně vyškolených chemiků. V provozech proto dělají lidé, kteří nemají potřebné chemické vzdělání a vyškolení technologové na ně dohlížejí.

Společnost se snaží trend změnit. „Zatím jsou jeho výsledky velmi dobré. A to jak ze strany zkoušejících, tak těch, kteří projektem procházejí," řekl Petr Hetto.

Kurz není žádná formalita. Na jeho přípravě se podíleli odborníci přímo z praxe. „V současné době můžeme takto školit kolem sedmi stovek různých kvalifikací. A to ve všech segmentech od těžkého průmyslu přes zemědělství až po služby," uvedla hlavní manažerka projektu UNIV 3 Renáta Drábová.

Také pro úřad práce

Podle ní jsou školení určená jak pro kmenové zaměstnance firem, které chtějí zvýšit kvalifikaci svých pracovníků, tak i pro lidi, kteří jsou v evidenci úřadu práce. Absolvování a náročná zkouška garantuje, že opravdu budou umět to, co po nich zaměstnavatelé budou chtít.

„Pokud školíme nějaké zaměstnance firem, zjistíme, co umí. Nemusí pak absolvovat celý kurz, ale jen ty části, které si potřebují doplnit," dodala.

Spolchemie chce, aby podobná školení měla pro kvalifikace ve všech svých provozech. Není jedinou firmou ze severu Čech, která se do projektu zapojila. Školení bylo v regionu již pět desítek. Jedno z posledních například v dubské Barevce, která patří pod teplickou AGC. „Zapojilo se do nich osm zaměstnanců," uvedl personální ředitel Jan Tyl.