Finanční úřad totiž podaná daňová přiznání nerozděluje podle jednotlivých živností, například na krejčovství, obuvnictví či pohostinství.

ZAVŘÍT KRÁM? DŮVODŮ JE STÁLE DOST

Sami provozovatelé restaurací a hospůdek si myslí, že důvodů pro zavření krámu kvůli EET může být mnoho. Neznalost práce na počítači, případně samotná neznalost účetnictví.

„Starší lidé už prostě nemusejí mít chuť se učit něco nového. Já osobně v tom nevidím problém, ale řekl bych, že třeba i na vesnicích mohou hospůdky zmizet, nebo si z toho místní udělají soukromé kluby. Nebo technické problémy, kdy se EET terminál špatně připojuje na finanční správu. Ta za to ale nemůže, spíš poskytovatelé internetu a prodejci pokladen. Každý jouda prodává pokladnu EET a ve finále vám ani neumí poradit, na servis se kolikrát ani nedovoláte," zamýšlel se šéf Hospůdky U Lípy na Střekově.

Petr Kušnierz a Pavel Kouda, ROP Severozápad
Odvolací soud začne řešit dotační kauzu ROP Severozápad

U pohostinské živnosti ovšem pokles statistiky ústeckého živnostenského úřadu zatím nepotvrzují. „Z čísel je naopak patrný stálý, i když velmi mírný vzestup," uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová.

NEVÍ, KOLIK PŘIZNÁNÍ CHYBÍ

Ačkoliv finanční úřad v Ústeckém kraji a samotném Ústí nad Labem vybral desetitisíce daňových přiznání, kolik jich chybí, neví.

„Nemáme k dispozici počet chybějících daňových přiznání. Tyto počty jsme ani v minulosti nesledovali, protože to je plně v kompetenci konkrétního správce daně, tedy finančního úředníka, který spravuje konkrétní daňový subjekt, tedy firmu či společnost. Důvody pro nepodání daňových přiznání fyzických osob mohou být obhajitelné a objektivní, a tak ani tuto statistiku nesledujeme," sdělil Radim Vlačiha, mluvčí ústeckého finančního úřadu.

V celé zemi bylo podáno zhruba 2,28 milionu daňových přiznání. Je to o 120 tisíc víc než loni. Co se týká přiznání podaných elektronicky, u fyzických osob se jejich počet zvýšil o jedno procento ze 13 na 14, u právnických osob zůstává 88 procent jako loni.

Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem.
Komunisté se pustili do Hausenblase kvůli divadlu

STATISTIKY:Hostinská činnost, Ústí: K 31. prosinci 2015 mělo hostinskou činnost 2 172 podnikatelů, loni ke stejnému datu 2 186. K 31. březnu 2017 jich je 2 196.
Podaná DAP: K 10. dubnu 2017 celkem 135 762 v Ústeckém kraji, z toho v Ústí nad Labem 19 967. K 9. dubnu 2016 celkem 132 249 v Ústeckém kraji, z toho v Ústí 19 548.