Montérky nebo pláště od nich můžete vidět při návštěvě pneuservisu nebo cukrárny. Dvacet let podnikají v oboru výroby a prodeje pracovních oděvů. Zaměstnávají i pracující znevýhodněné na trhu práce. Řeč je o firmě Brouk, která si našla na trhu své místo.

V kterém roce vznikla vaše firma a čím se zabývá?
Firma Brouk s.r.o. vznikla jako česká obchodní společnost v roce 1992 a již dvacet let poskytuje zákazníkům bezpečí při každodenní práci. Zabýváme se především obchodem a výrobou v oblasti osobních ochranných pracovních prostředků, oděvů a pomůcek, dále pak prodejem drogerie a nářadí.

Jak se za dvacet let změnily požadavky klientů?
Požadavky klientů se nějak významně nemění. Klienti požadují především pohodlí, kvalitu, rychlé dodání a více zboží k výběru. My se jim samozřejmě snažíme co nejvíce vyhovět a proto jim rádi ušijeme oděv přímo na míru dle jejich představ a kritérií.

Jsou nějaké módní trendy v pracovním odívání?
Oproti dřívějšku poskytujeme zákazníkům zboží ve vícero barevných kombinacích, různých střihů s moderními prvky, které dříve nebyly k dostání. Využívají toho především klienti, kteří chtějí své zaměstnance oblékat jednotně a přesto je odlišit v rámci funkcí, nebo jednotlivých provozů.

Na jakou profesi je nejtěžší vyrobit pracovní oděv?
Pracovní oděvy není těžké ušít, jde spíš o náročnost týkající se doplňků, jako jsou například reflexní prvky, kapsy šité přímo na místo určené zákazníkem, dále pak určení materiálu, zdali zákazník požaduje například žáruvzdorný či kyselinovzdorný materiál a jiné speciální látky s ohledem na pohodlné užívání tohoto oděvu. Nejdůležitější je komunikace a přesné zadání. Na základě domluvy ušijeme prakticky jakýkoli pracovní oděv.

Kolik vaše firma zaměstnává pracovníků a máte nějaké chráněné dílny?
Naše firma zaměstnává přibližně 60 pracovníků, z toho se jedná o 32 pracovníků s invalidním důchodem, nebo zaměstnanců se změnou pracovní schopnosti. Firma má status Chráněné dílny. Celkem máme tři provozovny.