Máte nějakého rekordmana?
Ano, zatím je to muž, který shodil cca 40 kg, ale i ostatní jsou šikovní. Většinou jde o úbytky váhy v rozmezí cca 10 35 kg.

Jak jste se stala výživovým poradcem?
Celý život jsem pracovala ve zdravotnictví, před 20 lety jsem se začala zajímat o zdravý životní styl, správné stravovací návyky, pitný režim atd. Před třemi lety jsem odpověděla na inzerát firmy Natur House, která hledala výživového poradce. Jsem autorkou tří speciálních kuchařských knih, což mi pomohlo.

Jaké byly začátky?
Naše provozovna byla otevřena koncem května 2009 v Pařížské ulici. Byla to nová, velmi žádaná služba a léto se blížilo. Takže jsme začali hned naostro, do toho jsem si průběžně doplňovala informace z oboru. K dnešnímu dni už je to neuvěřitelných 16 tun hmotnosti, kterou se podařilo mým klientům odbourat, a otevřeli jsme druhou provozovnu v ulici Fabiána Pulíře za Forem.

Kdo nejčastěji vyhledává vaše služby?
Převážně k nám chodí lidé s nadváhou, kteří si sami neumějí poradit nebo i znalosti mají, ale potřebují nad sebou „bič". Mým úkolem je motivovat je, naučit, jak zlepšit stravovací návyky, snažím se jim poskytnout spoluúčast, porozumění, pocit jistoty a důvěry. Takže nejsem jen výživovým poradcem, ale i trošku psychologem. A pak jsou tu klienti, kteří nepotřebují shazovat přebytečná kila, ale chtějí pročistit organismus.

Jakým způsobem konzultace probíhají?
Při první návštěvě klienta se ptám na motivaci a cíl hubnutí, provedu vstupní anamnézu, důležité jsou údaje o zdravotním stavu a užívaných lécích, protože např. některé byliny či zelenina jsou kontraindikací. Zjistím stravovací návyky, klientovi vysvětlím program pro redukci váhy, dostane i seznam potravin, kterým je lépe se dočasně vyhnout. Proberu formy pohybu, pitný režim, prostě vše individuálně. Pak ke mně dochází na pravidelné kontroly.

„Jo-jo" efekt se nedostaví?
Pokud byl klient vnímavý, v průběhu hubnutí všechny rady akceptoval a dostaly se mu „pod kůži", tak se nedostaví.

Jak často se s klienty vidíte?
Pravidelně je zvu každý týden na konzultaci, je potřeba provést novou analýzu a jídelníček pozměnit a doplnit.

Mají vaši klienti hlad?
Nemají, pokud vše dodrží, ale jsou i výjimky, to se pak domluvíme na další úpravě jídelníčku.

Pomáháte pouze zdravým lidem?
Bohužel obezita je rizikový faktor, spouštějící spoustu dalších onemocnění kardiovaskulární a nádorové choroby, hypercholesterolémii, diabetes mellitus II. typu, hypertenzi, pohybové potíže, bolesti kloubů z přetížení aj. Takže jen malé procento z mých klientů je bez zdravotních problémů.

Ovlivní váš program jejich zdravotní potíže?
Ano, velmi. Jsou to opravdu dojímavé chvilky, když klient přinese výsledky od lékaře třeba po 1. měsíci hubnutí s NH. Většinou dochází k úpravě hodnot TK, cholesterolu, kyseliny močové, glykémie, upraví se vyprazdňování, přestane je pálit žáha, nejsou unavení.

Co připravujete?
Blíží se podzim, mlhy, plískanice, málo sluníčka. To nikomu na náladě nepřidává. Proto bude probíhat antistresový program. Navíc máme soutěž pro klienty, kteří zhubnou 5 kg. Tito budou zařazeni do slosování o zájezd na Kanárské ostrovy. Ale hlavní výhra je, že zhubnou.