Dárky tak nakupoval například Ústečan Radek Hanousek. „Nakoupil jsem elektroniku, knihy, oblečení i boty. Ty ale byly přítelkyni malé, tak jsem je poslal zpět," líčil.

MÁTE ČTRNÁCT DNÍ NA VRÁCENÍ PENĚZ

Využil totiž čtrnáctidenní lhůtu na vrácení peněz danou občanským zákoníkem, jenž umožňuje vrátit zboží bez udání důvodu. Jen je třeba, aby kupujícím byl „běžný občan" a prodejcem „podnikatel". Lhůta začíná následující den po přijetí zboží.

O boomu nákupu na internetu hovoří snad všechny známější tuzemské e-shopy. Například Alza před Vánoci zaznamenala během jediného dne tržby za více než 200 milionů korun.

„Padl další denní rekord. I přes enormní nápor zákazníků zvládáme odbavovat všechny objednávky," komentoval Karel Kučera, ředitel marketingu Alzy. Nárůsty tržeb ostatně potvrdil i internetový obchod Mall.cz, například během třetího adventního víkendu 28 procentní nárůst.

NA DRAČKU JDE HLAVNĚ ELEKTRONIKA I LEGO

Největší podíl tržeb zaznamenala elektronika. Televizory, notebooky, mobilní telefony. Z hlediska nejlepších prodejů vede stavebnice LEGO, sluchátka, malé domácí spotřebiče, kávovary a krmiva pro zvířata. Průměrná hodnota objednávky je 2,5 tisíce korun.

„Nechceme nabízet zákazníkům jen dárky či slevy, které v tomto hektickém období pomalu ani nestihnou využít. Soustředíme se na to podstatné a důležité a to je rozptýlení jejich obav ohledně doručení zboží včas," uvedla Jitka Dvořáková z Mall Group.

Nákupní horečka ovšem bývá nevyzpytatelná.

„Naplánovali nám v Amazonu přesčasové směny dva týdny před Vánoci, ale zbytečně, jelikož vše bylo v normálu. Ovšem následující týden jsme málem nestíhali balit a odesílat objednávky. Pěkně jsme si mákli, ale to se prostě nedá s jistotou předpovědět," popsal Jindřich, zaměstnanec americké nadnárodní společnosti, který denně dojíždí z Ústí nad Labem pracovat do Dobrovíze u Prahy, kde má Amazon velké skladovací centrum.