„Vyzkouším na vás to EET," řekla servírka v ústecké restauraci U Vlastence. „Šéf už to vyřídil a mám se to naučit," po chvilce přinesla účet s číslem 397/001. „Jste první," oznámila hrdě.

„Finanční úřad pro Ústecký kraj eviduje okolo pěti tisíc podnikatelských subjektů, které by dle předmětu činnosti (ubytovací a stravovací služby) měly být zahrnuty do první fáze účinnosti zákona a tedy mít povinnost evidovat každou tržbu. Záleží na skutečně vykonávané podnikatelské činnosti, kterou dotyčný subjekt stále provozuje. Do poloviny měsíce října si o autentizační údaje pro vstup do aplikace požádalo pouze 704 subjektů. Je to alarmující, patnáct procent je velmi málo. Finanční úřad bude provádět místní šetření a mimo jiné kontrolovat, zda podnikatelé provozují nebo neprovozují činnost, která pod zákon spadá," informoval mluvčí Finančního úřadu pro Ústecký kraj Radim Vlačiha.

„Žádáme a apelujeme na podnikatelské subjekty, aby situaci kolem podávání žádostí nepodceňovaly a podaly si žádost co nejdříve. Pokud si podnikatel požádá o autentizační údaje v co nejkratším čase a provede další nezbytné kroky ke správnému fungování systému, získá výhodu možnosti vyzkoušet si svůj systém mimo ostrý provoz. Tato možnost se podnikatelům otevře již od 1. listopadu 2016," doporučil Radim Vlačiha.

ŽÁDAT LZE NEJEN ELEKTRONICKY, ALE I OSOBNĚ

Žádost o přístup do aplikace o poskytnutí autentizačních údajů se podává dvěma způsoby, elektronicky prostřednictvím Daňového portálu Finanční správy (www.daneelektronicky.cz), tzv. EPO žádostí přes datovou schránku nebo ji lze vyřídit osobně na jakémkoliv pracovišti finančního úřadu.

Podle EET účtuje také Petr Klapálek ve vinotéce Podskalák na Lidickém náměstí v centru Ústí nad Labem.

„Není to tak složité. Až to bude fungovat, bude na účtence ještě to jejich číslo," vysvětlil. „Ale… Za pokladnu a připojení k internetu jsem zaplatil asi patnáct set, dalších pět až šest stovek bude stát provoz. Kdo tvrdí, že zákazník nic nepozná, nemluví pravdu. Zvýšené náklady firmy se dřív nebo později promítnou do cen," připomněl Petr Klapálek.