O vysněnou příležitost usilují Portugalsko či Nizozemsko. Podle informací Ústeckého deníku má americká společnost v hledáčku i Česko, konkrétně Ústecký kraj a území bývalé tlakové plynárny u Chlumce.

CHTĚJÍ PŘESVĚDČIT

Vstup Tesly na ústecký trh vidí jako reálný zastupitel, podnikatel a majitel elektromobilu Martin Hausenblas. Ten inicioval na ústeckém magistrátu schůzku politiků, podnikatelů a akademiků, na níž byl například i děkan Fakulty dopravní ČVUT Miroslav Svítek či rektor ústecké univerzity Martin Balej.

„Jednání jsou nyní na úplném začátku ve fázi zvažování možností a potenciálu spolupráce všech zúčastněných," sdělil Balej.

To potvrzuje i sám Hausenblas. „Shodli jsme se na společném záměru položit před Ústí vizi čistých technologií a autonomního systému řízení vozidel. Výzvu jsme přijali a spojíme svá úsilí, abychom Teslu přesvědčili, že naše lokalita je ta správná," podotkl podnikatel. Příchod Tesly by podle něj znamenal asi 1 600 pracovních míst v závodě a dalších 30 tisíc v dodavatelské základně.

Jak doplňuje ředitel Inovačního centra Ústeckého kraje (ICUK) Tomáš Siviček, kraji hraje do karet blízkost nedalekého Cínovce, kde jsou největší zásoby lithia v Evropě.

„Máme vytipované lokality potřebných rozměrů. Nahrává nám přítomnost letiště, dostavba D8, chystaná zastávka rychlotrati, přítomnost univerzit ve městě, na dosah další výzkumná pracoviště v Drážďanech i Praze," vyjmenovává Siviček.

CZECHINVEST NECHCE NIC KOMENTOVAT

Klíčová je role agentury CzechInvest, která prozatím jednání s Teslou nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. „Jednání s potenciálními klienty nemůžeme bohužel komentovat," zareagovala mluvčí CzechInvestu Petra Menclová.

Siviček byl ale konkrétnější. „S CzechInvestem finalizujeme podklady a argumenty pro nabídku, kterou následně pošleme zástupcům Tesly," zmínil Siviček.

Samotní Ústečané vnímají případný zájem automobilky jako velkou příležitost pro celý region. „Je to šance, kterou by měly kraj a vláda chytnout za pačesy a nepustit," sdělil Josef Mikeš z Chlumce. Gigafactory je označení, jež se v médiích vžilo pro výrobní závod Tesly v Nevadě. Tesla oficiálně oznámí evropské místo údajně ještě letos.