Mostečtí vinaři už nabízejí první letošní mok. V pondělí zahájili prodej částečně zkvašeného hroznového moštu. Je sice dovezený z Itálie, kde hrozny dozrávají rychleji než v Podkrušnohoří, ale nadějná domácí produkce je brzy nahradí.

SKLIZEŇ VYPUKNE O TÝDEN DŘÍV

Bílý burčák z mosteckých vinic se objeví na trhu od 20. srpna, červený burčák koncem měsíce. Hlavní sklizeň by měla v Mostě vypuknout v září, zřejmě o týden dříve než v jiných letech.

„Celý rok jsme měli velké štěstí. Jarní mrazy poškodily vinice jen nepatrně, protože réva ještě nebyla tolik narašená, a kvalitě hroznů neubralo ani letní krupobití,“ řekl Ivan Váňa z Českého vinařství Chrámce, které má v Mostě a okolí 72 hektarů vinic. Hrozny na nich jsou díky příznivým podmínkám větší a čistější. Pomáhají i postřiky proti chorobám. Aby vinařství zvládlo sklizeň, bude najímat desítky brigádníků.

Spokojenost vládne i na jihozápadě Litoměřicka. „V současné době to vypadá, že letošní ročník bude velmi dobrý,“ zhodnotil situaci sklepmistr Martin Nesvadba ze Zámeckého vinařství Třebívlice. Mrazíky vinice minuly, teplo a vláha jsou dostatečné.

Stovky milovníků vína vyrazily v sobotu odpoledne na tradiční ochutnávku vín místních vinařů okolo řeky Labe.
FOTO: Za vínem opět putovaly stovky lidí

Zámecké vinohrady zabírají 34 hektarů, část leží i v sousedním okresu Most. Zda vyrobí a nabídne burčák, vinařství ještě nerozhodlo. Částečně zkvašený hroznový mošt nedováží, soustředí se na produkci vlastních vín z Českého středohoří.

Rodinné Vinařství Němeček, které má dva hektary vinic nad řekou Ohří mezi Chomutovem a Žatcem, označilo předchozí tři ročníky za skvělé. Úspěch letošního závisí hodně na vodě.

„Jarní mrazíky révu moc nepoškodily, ale problém je letos se suchem,“ uvedl sklepmistr Lukáš Němeček. Na rozdíl od Mostu jsou menší vinice v sušší oblasti, ve srážkovém stínu hor, který ovlivňuje celé Žatecko. Navzdory tomuto omezení vinařství letos chystá i oblíbený burčák, udělá ho v září.

Vinařství na severu ČechNavzdory průmyslu a těžbě uhlí se v Ústeckém kraji daří vinicím. Velká část z nich (72 hektarů) je na Mostecku, které je proslulé pěstováním révy na rekultivovaných plochách zrušených šachet. Obnova vinic tu navázala na středověkou tradici. K té se hlásí i menší vinařství v sousedních okresech, kde sdílejí malebnější krajinu s chmelařskými či ovocnářskými podniky. Nejznámější vinařskou oblastí v regionu je Litoměřicko.