V neděli spadlo na severu Čech od 15 do 50 milimetrů srážek. "Tam, kde pršelo nejvíc, musí pěstitelé čekat, potřebujeme teď hlavně slunce a větřík, ale předpověď pro nás zatím moc příznivá není," uvedl Brožka.

V kraji jsou značné rozdíly ve výnosech. V žateckém srážkovém stínu se projevilo sucho z období května a počátku června, v této zemědělské oblasti jsou tak výnosy velmi nízké. Průměr je podobný loňskému roku, u ozimé pšenice je to 5,81 tuny na hektar.

U řepky už tak velké rozdíly v kraji nejsou. Průměrný výnos je 3,50 tuny na hektar. Vliv na průběh sklizně mají také polehlé porosty, u nichž zrna teprve dozrávají. "Pokud by intenzivně pršelo, zarostou plevelem a nebude z takových klasů nic," řekl Brožka.

NESTABILNÍ CENY

Zemědělce nyní kromě počasí zajímají také výkupní ceny. "Ty zatím nejsou stabilní a bohužel proti loňsku o 20 procent nižší. Navíc se příliš nerozlišuje mezi krmnou a potravinářskou pšenicí," uvedl ředitel.

Nejrozšířenější obilovinou v regionu je pšenice ozimá, která v kraji zaujímá téměř 69 procent ploch obilovin. Tento podíl je podle krajské pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ) nejvyšší v mezikrajovém srovnání. Pěstitelé letos ozimou pšenici vyseli na 63.677 hektarů.

Výměra zemědělské obhospodařované půdy v regionu podle ČSÚ dosáhla letos téměř 216 tisíc hektarů. Oproti loňsku vzrostla téměř o 1500 hektarů.