MOSTKY PŘES ŘÍČKY

Během listopadu nechala správa národního parku opravit dva důležité mostky na turistických trasách.

„V Kyjovském údolí proběhla oprava mostku u Jeskyně víl, zejména jednohoz jeho pískovcových pilířů poškozených vodou, který byl rozebrán, opětovně vyzděn a vyspárován. Mostek obdržel také novou pochozí plochu a zábradlí," říká k opravě mostku přes říčku Křinici mluvčí správy národního parku Tomáš Salov s tím, že oprava mostku vyšla na téměř čtvrt milionu korun.

Druhou větší opravou pak byla oprava mostku a propustku na Jetřichovické Bělé na cestě na Dolský mlýn. Na propustku bylo nutné vyměnit roury, kterými potok protéká. Ocelové, které byly již za hranicí své životnosti, nahradily nové železobetonové.

„Čela propustku byla upravena do podoby klenutého mostku z pískovcových kvádrů, aby stavba v krajině působila přirozeněji," přibližuje novou podobu mostku v srdci Českého Švýcarska Tomáš Salov.

Další opravy jsou pak již v režii hřenského obecního úřadu. Ten nechává opravit Mezní můstek u oblíbených soutěsek, který by měl být opravený ještě v průběhu prosince.

V zimním období se jedná o jedinou spojnici mezi levým a pravým břehem říčky Kamenice v nitru národního parku.

CESTA NA PRAVČICKOU

Naopak na cestě na Pravčickou bránu se stále ještě pracuje. U hlavní silnice jsou pásky zakazující vstup.
„Práce jsme museli během léta kvůli přívalu turistů, kterých letos dorazilo do této části Českého Švýcarska o pětinu více než loni, přerušit a začít s nimi až nyní, v klidnějších měsících," vysvětluje Tomáš Salov.

Na opravách cesty od Tří pramenů se bude pracovat během zimy a jara. Zda se jí podaří úplně opravit do zahájení turistické sezóny, tedy do druhé poloviny dubna, zatím není jisté. Záleží totiž na povětrnostních podmínkách především v průběhu zimy. Pokud nasněží, případně delší dobu prší, není možné na opravách pracovat.

Opravy čeká také cesta přímo pod Pravčickou bránou, kde se zhroutila část turistického chodníku v serpentinách pod Sokolím hnízdem. Zřítil se zde totiž jeden z pilířů, který následně s sebou strhl i chodník. Také tato oprava by měla být hotova do zahájení příští turistické sezóny, ta potom začne tradičně během jara.