Sucho a velké výkyvy teplot. Nevyzpytatelné jarní počasí zasáhlo také chmelaře na Žatecku. Rostliny ve chmelnicích jsou slabší. O letošní úrodě ovšem ještě není rozhodnuto, nejdůležitější budou následující týdny.

„V letošním roce jsou chmelnice méně plné. Slabší vzhled rostlin je patrný světlem v konstrukcích. Je to důsledkem chladného počasí v dubnu a květnu a nedostatku srážek za květen a červen společně s vysokými teplotami v červnu. Rozdíly zaviněné suchem jsou patrné především ve starších porostech,“ vysvětlil Michal Kovařík, tajemník Svazu pěstitelů chmele České republiky.

Rozhodnou příští týdny

Chmel je v tuto chvíli převážně v květu. „Jaká bude letošní úroda, o tom rozhodnou následují dva až tři týdny. Jak se vše projeví v konečném výnosu, si v tuto chvíli ještě nedovolím odhadnout,“ dodal.

To potvrzují i sami pěstitelé chmele. „V tuto dobu to ještě nelze předjímat. Jarní sucho naštěstí u nás nebylo nikterak extrémní, takže rostlinám výrazně neuškodilo. Rozhodne vývoj počasí v následujících týdnech,“ sdělil Ondřej Štastný ze společnosti Emil Bureš Hopservis, která pěstuje chmel v okolí Postoloprt a Holedeče na Žatecku.

A jaký vývoj počasí by si teď chmelaři přáli? „Ne moc vysoké teploty a dostatek vláhy,“ řekl Kovařík.

Českým chmelařům se v poslední době daří, jejich úroda je prodaná několik let dopředu. Také z tohoto důvodu výměra chmelnic v České republice po období poklesu v poslední letech roste, letos se chmel pěstuje už na téměř pěti tisících hektarech. Velká část chmele se pěstuje právě na Žatecku.

Potravinová sbírka. Ilustrační foto.
Chystá se potravinová sbírka, zapojí se opět i obchody z okresu Louny