Když přijde podzim, lidé na německé straně Krušných hor s obavou očekávají „český vzduch". Tak říkají zápachu, na který si už léta stěžují a který podle nich přichází právě z české strany. Nikdo však stále neví, co ho způsobuje.

Stížnosti se opakují už více než čtrnáct let. Němci mají za to, že jde o zápach z průmyslových podniků na Chomutovsku a Mostecku. „Opravdu to u nás často smrdí a je to velmi nepříjemné," svěřila se už před rokem serveru iDnes Ulrika Kleinová z Hartmannsdorfu.

Došlo to už tak daleko, že vznikl speciální česko-saský projekt, který spolufinancuje Evropská unie. Zaměří se na další měření než jen na ultrajemné částice, které byly měřeny doteď. „Už v roce 2017 bychom mohli dostat nějaké zajímavé údaje, které by třeba mohly zaměřit zdroj zápachu, protože může být velmi pravděpodobně kombinovaný," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec po nedávném jednání se svým saským protějškem Thomasem Schmidtem. Projekt potrvá tři roky.

Obyvatelé saských měst a obcí zápach přirovnávají ke kočičím výkalům. Nejvíc je trápí na podzim a v zimě. Desítky různých měření ale dosud neodhalily zvýšené emise ani zdroj zápachu. Podle Brabce po něm pátrala jak Česká inspekce životního prostředí, tak firmy z litvínovského Chemparku. „Zajímavé je, že i když na místo v krátké době přijeli pracovníci inspekce, Unipetrolu nebo dalších podniků, nikdy nic necítili," podivuje se ministr. „My nemáme důvod nevěřit německým sousedům, že se to tam vyskytuje, ale způsob toho přenosu je čím dál záhadnější."

Zdroj zápachu se snaží najít i Ústecký kraj. Zhruba za čtyři miliony korun koupí přístroj na měření ultrajemných částic. K dispozici by měl být už letos na podzim.