První listopadový víkend v Mostě bude patřit mladým skautům. Tamní středisko Oheň totiž bude hostit celorepublikovou soutěž Umělecká šestka. Na Mostecko se akce, které se zúčastní finalisté z celé republiky, vrací po pěti letech. 

„Těší nás, že jsme dostali možnost uspořádat další z celostátních akcí,“ řekl vedoucí mosteckých skautů Michal Tarant. Podílet se na organizaci budou také skauti z Litvínova a ze střediska v Lounech, kde si letos v září připomenuli 100 let založení místní skautské organizace.

Hudba i divadlo

Jak samotný název napovídá, v Umělecké šestce půjde hlavně o rukodělné, výtvarné, hudební a divadelní aktivity nejmladších členů skautského hnutí, tedy vlčat a světlušek. Představí se při nich děti ve věku 7 až 11 let.

Do Mostu se jich na finále chystá přijet přes 150, doprovodí je asi čtyři desítky oddílových vedoucích. „Hlavním cílem je především podpořit rozvoj dětského uměleckého cítění a vyjádření a také podpořit motivaci k zapojení tvořivých programů do skautských oddílů napříč republikou,“ vysvětlil Tarant.

Tématem letošního ročníku soutěže je vztah nejmenších skautů k místu, kde se narodili, a jeho nejbližšího okolí.

Soutěžní výstava modelů ze stavebnice Merkur od žáků základních škol
Jak na nedostatek řemeslníků? Pomoci může stavebnice Merkur

Celostátní kolo se uskuteční v Mostě od 3. do 5. listopadu. Postoupil do něj každý z týmů, který prošel kvalifikačním sítem, splnil úkoly, které byly zadány a plněny v oddílech a střediscích po celé zemi od jara až po první podzimní týdny.

Během víkendového setkání v Mostě skauti zaplní doslova celé město. Hlavní část celé akce proběhne v areálech obou mosteckých základních uměleckých škol. Výtvarná tvorba a divadelní část se uskuteční v ZUŠ Moskevská, hudební část pak v ZUŠ Floriana Leopolda Gassmanna. Slavnostní zahájení Umělecké šestky proběhne v pátek 3. listopadu večer v sále této školy. V sobotu pak bude ZUŠ F. L. Gassmanna hostit zábavný večer spojený s vyhlášením výsledků akce.

Přijít může každý

Přijít zasoutěžit si může i široká veřejnost. Svou tvorbu mohou předvést i místní. Pořadatelé v září vyhlásili soutěž pro děti ve věku 6 až 11 let s názvem Moje město, Můj domov. „Do soutěže mohou stále ještě zaslat svá výtvarná díla nebo fotografie děti ze školních družin z prvního stupně základních škol. Jejich tvorbu vyhodnotí porota a v sobotu 4. listopadu bude výstava,“ doplnil Tomáš Novotný, který má v pořadatelském týmu na starosti zázemí.

A nejen to. Zkusit tvořit si může přijít každý, a to právě po výstavě, kdy začne rukodělné a tvořivé odpoledne pro širokou veřejnost. „Pro všechny zájemce, kteří mají chuť si něco vyrobit nebo namalovat, bude připraveno více jak deset stanovišť se zajímavými rukodělnými aktivitami,“ uzavřel Tarant.

Naposledy se celostátní skautská soutěž na Mostecku uskutečnila před pěti lety. V Litvínově a okolí tehdy proběhl závod vlčat a světlušek. Plnit úkoly do něj přijely dvě stovky skautů. V závodě se představilo celkem 31 hlídek.

Majitelé a příznivci luxusních vozů značek Ferrari a Maserati se sešli na akci Scuderia Driving Experience na mosteckém autodromu
FOTO: Luxusní vozy se sjely na mostecký autodrom