Vůně čerstvých nátěrů stěn na chodbách i nábytku v ložnicích, vymalováno, opravené sociálky, nabarvené fasády budov, vyspravené oplocení. V Drahonicích na Podbořansku v pondělí 3. července slavnostně otevřeli ženskou věznici a úpravy jsou vidět na první pohled. Ještě před pár měsíci areál sloužil pro nelegální migranty zadržené na území ČR, za pár dní do něj přivezou vězeňkyně. První třicítka odsouzených žen se v Drahonicích objeví v polovině července.

V minulých měsících prošel areál úpravami, podíleli se na nich odsouzení ze sedmi českých věznic. Josef Provazník, který si za majetkovou trestnou činnost odpykává tříletý trest ve věznici v Novém Sedle na Žatecku, tam pracuje téměř každý den. „Dělal jsem tady zednické práce, upravoval zeleň, natíral, uklízel. Bylo toho hodně. Jsem za tu práci rád, rychleji to tady utíká. Navíc člověk za sebou vidí něco smysluplného,“ sdělil.

Bývalá věznice v Drahonicích.
V Drahonicích bude zřízena věznice pro odsouzené ženy

Na rekonstrukčních pracích se od března do června podílelo dvě stě odsouzených. „Dosavadní celkové náklady na opravy věznice v Drahonicích dosáhly devět milionů korun, díky zaměstnání odsouzených vězeňská služba ušetřila více než milion korun,“ vysvětlil Petr Dohnal, generální ředitel Vězeňské služby ČR.

Odsouzení za práci v Drahonicích dostávali finanční odměny, zmíněný Josef Provazník si vydělal v průměru dva tisíce korun měsíčně.

Další opravy jsou v plánu

Ne vše je ale v Drahonicích hotové. Chybí rozsáhlá rekonstrukce kotelny a kuchyně s jídelnou. „Teplou vodu budeme ohřívat zatím v elektrických bojlerech. Doufáme, že do začátku sezony rekonstrukci kotelny stihneme. Jídlo budeme provizorně dvakrát denně dovážet z více než třicet kilometrů vzdálené věznice v Novém Sedle. Zaplatíme navíc náklady na dopravu, ale jinak to udělat nešlo,“ vysvětlil Miroslav Špalek, ředitel Věznice Nové Sedlo, pod kterou věznice v Drahonicích spadá.

Kapacita Drahonic bude 194 míst. Oproti mužské věznici, která byla v Drahonicích do roku 2013, byla snížena asi o pětinu. Díky tomu budou mít odsouzené ženy pro sebe víc místa, než je tomu v přeplněných českých věznicích nyní obvyklé.

Takhle vypadá pokoj v Drahonicích. Jen postele a skříňky. Sprchy a záchody jsou na chodbě, žádný luxus.
Žádný luxus. Deset postelí, deset skříněk. Vítejte v Drahonicích

O chod věznice v Drahonicích by se mělo starat 106 zaměstnanců. Vězeňská služba přiznává, že naplnit všechna tabulková místa může být problém. Zatím jich obsadila zhruba polovinu, chybějí hlavně dozorkyně. „Zatím nám budou personálně vypomáhat jiné věznice,“ vysvětlil Miroslav Špalek.

Mužská věznice v Drahonicích fungovala do května zmíněného roku 2013, kdy byla uzavřena po prezidentské amnestii. Pak byl areál prázdný, stát jej nabízel k prodeji. V letech 2015 a 2016 tam ministerstvo vnitra umisťovalo nelegální cizince zadržené na území ČR, tuto roli převzala od počátku letošního roku nedaleká Balková na severním Plzeňsku.

Místní znovuotevření věznice vítají. „Nemám s tím žádný problém. Bydlím hned v sousedství a jsem rád, že areál nebude prázdný,“ říká Pavel Horn, jeden ze sedmi desítek obyvatel Drahonic.

Ilustrační foto
Uprchlíci z Drahonic se přestěhují do Balkové

Podobně mluví i Jiří Chaloupecký, starosta Lubence, pod který tři kilometry vzdálené Drahonice spadají. „Znovuotevření věznice vítáme. Vždy jsme měli s vězeňskou službou dobrou spolupráci. Odsouzení nám pomáhali, uklízeli v obcích, prováděli drobnou údržbu. Hlavně při přírodních kalamitách, když napadlo třeba víc sněhu, byla jejich pomoc neocenitelná. Stačilo jen zvednout telefon. Doufám, že to bude pokračovat,“ říká.

Ve věznici v Drahonicích dříve pracovalo přes sto lidí z okolí. Po jejím uzavření si museli najít práci jinde.