„Je to především výzva. Ale dělám takové věci rád,“ říká Václav Baňka, který spolu se svými spolupracovníky vytvořil nový altán v Edmundově soutěsce.

Ten vyrostl na místě, kde v minulosti pravděpodobně již podobný altán nebo vyhlídková plošina byla. Ve skále jsou totiž vysekané úchyty na trámy. Doložit fotografiemi nebo obrázky jeho existenci se ale nepodařilo ani historikům.

Velkou část práce si připravil spolu se svými spolupracovníky v truhlárně. Předvrtávali si spoje, natírali dřevo, připravili si trámy na stavbu, dělali i ozdobné hlavy krovů. To vše následně přivezli na místo, kde to složili do konečné podoby.

Vlado Milunić představuje projekt obchodního centra s přístavištěm ve Hřensku. Investor plánuje začít se stavbou za sto milionů příští rok, hotovo chce mít v roce 2020.
Na návrhu centra a přístaviště ve Hřensku dělá světoznámý architekt Milunić

„V truhlárně je to taky fajn. Ale když přijedete na místo a vidíte, jak vše pasuje do sebe, to je velké nadšení. Hlavní je nic nezapomenout v dílně. Jak zapomenete třeba kladívko, je ztracený celý den,“ pokračuje se smíchem Václav Baňka, pro kterého práce na altánu v Edmundově soutěsce není první podobnou zakázkou. Má za sebou již několik takových staveb v Českém Švýcarsku.

Altán nechalo postavit Hřensko, které za něj zaplatilo přibližně 300 tisíc korun.

STEZKA DIVOKOU SOUTĚSKOU JE ZAVŘENÁ

Až do konce letošního roku musí počítat turisté s omezením v Divoké soutěsce. Hřensko totiž uzavřelo přibližně kilometrový úsek pěší stezky soutěskou, do které se nyní není možné pěšky dostat.

„Opravujeme pochozí galerii na stezce. Pro turisty jsme si ale připravili malé odškodnění. Za cenu jízdenky jedním směrem je svezeme i zpět,“ říká hřenský starosta Zdeněk Pánek.

Specialisté sejmou rošty, na kterých je lávka umístěná, vyzdí opěrné zdi, ošetří a zkontrolují usazení nosných kolejnic ve skále. Nakonec umístí na stezku nové rošty.

TĚŽKÁ TECHNIKA DO SOUTĚSKY NESMÍ

„Všechno bude dřevěné. Chtěli jsme to pojmout tak, že do přírody patří dřevo a ne železo,“ přibližuje budoucí podobu stezky starosta Pánek.

Dohromady takto nechá obec opravit téměř kilometr cesty. Oprava bude náročná především logisticky, do Divoké soutěsky totiž není možné dostat žádnou těžkou techniku.

Za novou turistickou stezku Divokou soutěskou zaplatí Hřensko více než devět milionů korun. Z vlastního rozpočtu ale bude muset vydat jen přibližně 1,4 milionu. Zbývající částku pokryje dotace.

V Malé Veleni shořel dům, silnice na Českou Lípu je uzavřená
FOTO: Po požáru domu v Malé Veleni byla silnice z Děčína na Lípu zavřená