Popište čtenářům, co na ně za dveřmi muzea vlastně čeká?

V muzeu se nachází největší sbírka motocyklů a jízdních kol zn. Simson v České republice, je zde 39 druhů, od těch poválečných až po poslední, které se vyráběly do ukončení výroby v roce 2002. Z těch později vyrobených je zde například jediný exemplář v České republice, kterého se vyrobilo pouhých 900 kusů.

Které typy strojů se zde nachází?

Jsou tady zajímavé stroje jak tzv. Vogelserie neboli Ptačí série, jejíž stroje nesly jména po ptácích – Star, Schwalbe, Habicht, Sperber, tak jejich odvozeniny – například invalidní tříkolka Simson Duo, která vychází z typu Schwalbe, nebo velká zajímavost, rikša Simson SD.

Ilustrační foto.
Chlapec z Litoměřicka měl hrát Modrou velrybu

Jak dlouho jste sbírku shromažďoval?

Věnuji se veteránům od svých 17 let a jako každý sběratel jsem začínal nejprve s motocykly Jawa, ČZ, Pionýr, Stadion atd., pak se mi ale zalíbil právě Simson Duo, pro který jsem jel až do Frýdku-Místku, byl ale v daleko horším, předrenovačním stavu, než je dnes k vidění.

Kam všude se pro nové exempláře vydáváte?

Mám procestovanou celou Českou republiku, ale už také Evropu. Je to tři týdny, co jsem dovezl motorku z polské Lodže, další kus jsem pořídil v Krakowě. Jeden je potom z Mnichova, další ze Slovenska. Jet pro něco na území České republiky je pro mne dnes pouze malý výlet.

V jakém stavu vystavované kusy jsou?

Většinou je přivážím na valníku v předrenovačním stavu. Všechny, co jsou ale už po renovaci nebo v původních pěkných stavech, jsou schopné po seřízení a dolití pohonných hmot bezproblémového provozu.

Takto vypadala silnice I/30 v lednu letošního roku.
Dlouho očekávaná oprava vozovky z Lovosic do Ústí bude zahájena příští týden

Renovace provádíte sám?

Jak je to s dostupností dílů? Ano, veškeré renovace dělám sám. Výhoda je, že v Německu, Polsku nebo Maďarsku je dostupná celá řada replik náhradních dílů, protože například východní Němci je také rádi renovují, takže se díly dají sehnat celkem dobře.

Jak často stroje proháníte na silnicích?

Přiznám se, že v poslední době vůbec, ale aktuálně dokončuji renovaci jednoho z prvních Simsonů z roku 1951, s motorem předválečného bavoráka o obsahu 250, se kterým bych rád vyjel v den oficiálního otevření muzea.

Jak bude probíhat otevření muzea pro veřejnost?

V pondělí 1. května od jedné hodiny zde proběhne 4. ročník setkání historických vozidel a slavnostní otevření tohoto muzea pro širokou veřejnost, dosud bylo otevíráno víceméně pro kamarády nebo při slavnostech v obci. Bude tu minimálně 45 – 50 historických vozidel, občerstvení, kde se bude vařit guláš stylově ve vojenské kuchyni, a přijede kamarád, který zde bude vystavovat koloběžky a tříkolky. Pokud vyjde počasí, bude se jistě jednat o velmi zajímavou akci.

Čarodějnice v Chodovlicích na Třebenicku
Čarodějnice: Lampionový průvod nebo volba Miss