Řada občanů již delší dobu upozorňovala, že na pozemku podél ulice Mlékojedská mezi obcí Mlékojedy a Tyršovým mostem se nachází velké množství rozpadlých objektů, suti, odřezaných větví, pneumatik a dalších odpadních materiálů, které by v případě povodní mohly způsobit vážné problémy.

Oblast, ve které se dříve nacházela mimo jiné ubytovna pro dělníky, učiliště či sídla firem, je několika údery povodní značně poznamenána a z neudržované zeleně vyčnívají torza konstrukcí bývalých hal a budov, mezi kterými jsou navezené hromady odpadového materiálu.

„Pozemek se nachází na rozhraní aktivní povodňové zóny a v případě smetení odpadu velkou vodou by mohlo docházet k zanesení koryta řeky. Zbytky odřezaných větví se zase v proudu vody opřou například o ploty, které se pak pod tlakem vody protrhnou a smetou vše ostatní," upřesnilo hrozící nebezpečí Povodí Labe.

Ještě začátkem měsíce se odpad vyskytoval na pozemcích dvou vlastníků – na státním pozemku v užívání Hasičského záchranného sboru ÚK a na pozemku firmy Varix, s.r.o., jejímž jednatelem je Gerhard Horejsek. Dne 6. října pak proběhlo na místě šetření a jednání za účasti zástupců města, povodí Labe a vlastníků obou pozemků.

V případě pozemku patřícího státu využívaného Hasičským záchranným sborem nebyla šetřením shledána žádná stavební činnost a nepovolená skládka materiálu (převážně stavební sutě) byla zlikvidována obratem. Rozpadlé objekty byly oploceny proti vniknutí nepovolaných osob s tím, že vzhledem k jejich havarijnímu stavu a možnosti zřícení jejich částí je do budoucna nutné provádět jejich pravidelné kontroly.

V případě firmy Varix, s.r.o., došel stavební úřad města Litoměřice k závěru, že se na pozemku nachází zhruba 21 500 tun navezeného materiálu spadajícího do dvou kategorií ostatního odpadu – jednou je zemina a kamení a druhou směsné stavební a demoliční odpady, rozpadlé stavby se na pozemku nenacházejí. Budoucnost této skládky je aktuálně předmětem jednání.

BEZ VYJÁDŘENÍ
Vzhledem k faktu, že odpady nejsou považovány za stavbu ani terénní úpravu a nejsou tudíž v kompetenci stavebního úřadu, bylo řešení ukládání odpadů předáno odboru životního prostředí města Litoměřice. „Uvedený problém je v řešení, stavební úřad města Litoměřice ve spolupráci s odborem životního prostředí řeší postup odstranění suti a odpadů na tomto pozemku," uvedl k věci Pavel Gryndler, vedoucí odboru životního prostředí.

K odstranění však prozatím nedošlo. Vyjádření firmy, která pozemek vlastní, se Deníku prozatím získat nepodařilo, o celé situaci budeme dále informovat.