V tomto regionu má na starosti podporu cestovního ruchu destinační agentura (DA) stejného názvu. Ta se, stejně jako její partnerské DA, jimiž jsou České Švýcarsko, Krušné hory a Dolní Poohří, snaží koordinovat záměry klíčových aktérů v oblasti cestovního ruchu.

Region Destinační agentury České středohoří (www. ceskestredohori.info) zahrnuje oblast Chráněné krajinné oblasti České středohoří, včetně Litoměřicka a části Ústecka, Děčínska, Teplicka a Podřipsko. Kam se v něm v jarním období vydat?

Kam a kdy se vydat

Prohlídky měst Roudnice nad Labem, Litoměřice a Ústí nad Labem zanechají v mysli návštěvníků obraz obdivuhodných historických pamětihodností a dalších zajímavostí.

Na Podřipsku se v poslední době rozvíjí cestovní ruch díky otevření památek v Roudnici nad Labem kupříkladu Věže Hláska, části Lobkowiczkého zámku, románského hradu nabízejícího prohlídky a celkového přiblížení atmosféry roudnické vinařské tradice a spoustě dalších zajímavostí. Do nádvoří roudnického zámku láká akce Roudnický košt s bohatým programem a přehlídkou českých vinařství a vinařů. Košt se uskuteční dne 8. června.

Dalším zajímavým tipem je výstup na dominantu Podřipska horu Říp (456 m n. m.), na kterou se dostaneme po značených turistických trasách. V rámci Podřipska lze putovat také po Štětí a jeho okolí. K tomu mohou turisté a návštěvníci využít naučné stezky s loupežníkem Štětkou, kdy je čeká 21 zastavení, dvacet jedna poznání města a jeho okolí. Tento projekt vznikl v rámci zatraktivnění regionu Štětska.

K návštěvě láká také město Litoměřice nazývané též město královské či označované jako oblast Zahrady Čech. Pyšní se gotickým hradem, jenž byl v letech 2007 2011 zrekonstruován v rámci projektu Svatostánek českého vinařství. Hrad je přístupný veřejnosti. Prohlédnout si lze expozici vinařství a multifunkční prostory.

Litoměřice se mohou pochlubit nejrozsáhlejším podzemím v Čechách, ze kterého je zpřístupněna 366 metrů dlouhá část, kde je umístěno lapidárium oblastního muzea. O návštěvnost města se velkou mírou podílí areál výstaviště Zahrady Čech, kde se pravidelně pořádají různé výstavy a veletrhy. Lákavou výstavou je zajisté Autosalon na Zahradě Čech a Veteráni v období 17. 19. května, kam jsou zváni nejen milovníci automobilů.

Při cestě z Litoměřic do Ústí nad Labem si lze udělat zastávku na úpatí Milešovky nejvyšší hory Českého středohoří. Odměnou za výstup na samý vrchol je krásný výhled do okolí a možnost občerstvit se v nově zrekonstruované restauraci se zázemím pro turisty. Cílem rekonstrukce bylo vybudování nového zázemí, podařila se díky podpoře Ústeckého kraje, obce Velemín a DA České středohoří, o.p.s.. Slavnostní otevření tohoto zázemí proběhne v úterý 7. května.

Ústí nad Labem i přesto, že je městem průmyslovým, nabízí řadu zajímavostí. Od historického centra města až po přírodní krásy. Uvnitř města nelze opomenout lanovou dráhu zprostředkovávající krásný výlet k zámečku Větruše, nově zrekonstruované muzeum nebo útulný minipivovar a hotel Na Rychtě se svým pivem Mazel. Tento pivovar nabízí návštěvu již třetího ročníku Ústeckého pivního jarmarku malých a rodinných pivovarů, který se koná v sobotu 18. května na Kostelním náměstí.

V OC Central Most se v rámci projektu Brána do Čech budou v průběhu května prezentovat všechny čtyři destinace Ústeckého kraje. Týden od 13. do 19. května bude patřit právě destinaci České středohoří. V rámci tohoto týdne, ve dnech 17. až 19. května, budou k vidění i vybrané regionální produkty k ochutnání, mezi něž patří i vzpomínané pivo Mazel ústeckého minipivovaru nebo zástupci vinařské produkce. Nabídku rozšíří například i litoměřická Dílna ručního papíru s prodejní výstavou prací z výtvarného ateliéru.

Do zmíněných míst a dalších turisticky atraktivních cílů Českého středohoří lze zavítat nejen autem. Naskýtá se možnost výletů, při nichž lze kombinovat různé druhy dopravy. Pěší turisté i cykloturisté mohou využívat například stále oblíbenější sezonní víkendové cyklobusy. Těmi se mohou svézt z Roudnice nad Labem a Litoměřic do cílů Mukařov, vrchol Kletečná, Kokořínsko, Doksy nebo ze stanice Ústí nad Labem ve směru Krušné hory a Tiské stěny.

Destinaci České středohoří lze procestovat i prostřednictvím vyjížděk historickými motoráčky Podřipským motoráčkem (Roudnice nad Labem Litoměřice a zpět) a Středohorským motoráčkem (v trase Litoměřice Most a zpět) či Švestkovou dráhou brázdící koleje ve směru Most Litoměřice a zpět. Pro milovníky železnice a historie železniční dopravy se nabízí muzeální zubrnická železnice vedoucí ke skanzenu v Zubrnicích.

Zde si nenechte ujít Zubrnický staročeský jarmark konající se ve dnech 11. a 12. května.

Porta Bohemica a piráti z Labibiku

Kromě pevné země pod nohama a cestování lanovkou mohou malí i velcí výletníci opěvovat panorama polabských přírodních krás Českého středohoří zejména známé údolí Brány do Čech z paluby osobní lodi Porta Bohemica I. Výletní loď vyráží během sezony z Litoměřic, pokračuje do Lovosic a Velkých Žernosek, odkud se vrací stejnou trasou zpět.

Nejen dětem se bude během letních nedělí na lodi obzvláště líbit. Opět se uskuteční oblíbené dobrodružné plavby s přepadením "piráty z Labibiku".