Na dole ČSA by se tak těžba prodloužila o dva roky až do roku 2024, vytěžilo by se o tři až pět milionů tun uhlí víc.

Konečné rozhodnutí vlády o limitech by mělo padnout v září. Okolní obce s novými metodami kombinovaného dobývaní nemají větší problémy. „Je to jeden ze způsobů, jak trochu prodloužit zachování pracovních příležitostí. Důsledky jsou méně negativní než u povrchového dobývání," zhodnotil starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Ministr Mládek také upozornil, že podíl těžby uhlí bude v souladu s nově schválenou energetickou koncepcí v budoucnu klesat. Otázkou je jen, jakým tempem.

„Myslím si, že k prolomení na Bílině dojde. Zajistilo by fungování českého teplárenství na desítky let dopředu," uvedl ministr Mládek. Prolomení na dolu Bílina považuje za minimum.

Tripartita, ve které zasedají zaměstnavatelé i odbory, prosazuje podle Mládka úplné prolomení limitů. „Byl bych rád, kdyby na tripartitě došlo k dohodě. Pro vládu ale její stanovisko není závazné," zdůraznil Mládek.

Na základě debaty v tripartitě Mládek dokončí podklady pro vládu. Premiér Sobotka se chce vyhnout bourání lidských obydlí.

Proti limitům na krajském zastupitelstvu vystoupila senátorka a zastupitelka Alena Dernerová. „Prolomení by znamenalo zhoršení ovzduší," prohlásila.

Krajský zastupitel Milan Pipal zdůraznil, že vláda by se neměla zabývat jen limity, ale především pomocí pro Ústecký kraj jeho dalším rozvojem.