Marek Šátka z Chomutova staví z již neplatných drobných mincí model německé válečné lodi Bismarck. Na stavbu už využil asi 60.000 kusů desetníků, dvacetníků a padesátníků. Teď stavbu zastavil, protože mu ještě desítky tisíc mincí chybí.

Ke stavění z mincí se Marek Šátka dostal náhodou před téměř 15 lety. Nejprve postavil model hradu Karlštejn, amerického Bílého domu nebo Titaniku. Pak se rozhodl postavit bitevník Bismarck. „Rozhodl jsem se všechny modely rozebrat a sjednotit v jeden model. Jen jsem nepočítal s tím, že mi nevyjdou mince," řekl Šátka.

Na dostavbu modelu chybí asi 40.000 mincí. Možnosti, jak je získat, jsou už teď omezené. „Sbíral jsem je už v době jejich platnosti, po hospodách, po restauracích, známí mi je nosili. Zkrátka jak se to naskytlo," doplnil Šátka.

Hrubá stavba modelu váží už teď 35 kilogramů. Po dokončení by měl mít asi 2,5 metru na délku, 32 centimetrů na šířku a vysoký by měl být 65 centimetrů. „Čeká mě ještě postavit dělové věže, dodělat příď, záď a střed," uvedl Šátka.

U stavby modelů z mincí je podle něj nejsložitější začátek. „Nezačal jsem lepit odspoda, ode dna, ale od poloviny. Udělal jsem si středový plát a od něj jsem jel ke dnu, ke špičce. Potom jsem to otočil a jel jsem znova, ale do šíře a nahoru," dodal Šátka. Pokud se mu podaří sehnat mince, odhaduje práci na dokončení modelu ještě na další dva až čtyři měsíce.