Stanislava Diviše znají milovníci moderního českého umění jako předního představitele malby, stejně jako fanoušci kultovního rockového bigbandu Krásné nové stroje, která loni oslavila 30 let na české hudební scéně.

V dvojaké roli se ve čtvrtek 25. září představil šedesátiletý umělec při zahájení výstavy svých děl v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem, která bude pro návštěvníky přístupná až do 16. listopadu. Pozvánka na vernisáž výstavy v roudnické GMU tak lákala nejen na výtvarné umění, ale i na legendární kapelu se Stanislavem Divišem jako zpěvákem.

Stálice na české výtvarné scéně

Jak uvádí autor výstavy Ivan Neumann, malířská tvorba Stanislava Diviše náleží již dlouhou dobu k výrazným autentickým hodnotám české výtvarné scény. Její počátky jsou spojeny s generací, která se řadou výstav označených jako Konfrontace hlásila ke slovu přibližně od poloviny osmdesátých let. Silný impuls pro vlastní uměleckou cestu nalézali příslušníci této generace v myšlenkových proudech světové postmoderny.

Stanislav Diviš.„Tvorba Stanislava Diviše se vydala v této osvobodivé situaci, která nevyžadovala avantgardistické inovace, ale otevírala všechny formální i obsahové možnosti, na cestu za rehabilitací obrazu jako média schopného dotýkat se podstatných otázek našeho pobytu ve světě," všímá si autor výstavy.

Struktura cyklů, s níž malíř od samých počátků pracuje, poukazuje na myšlenkovou koncentraci a systematičnost při řešení základních otázek umělecké tvorby. „Ve všech dosavadních cyklech pracuje Stanislav Diviš svrchovaně s významovými kvalitami barvy jako iniciátorky emocí a nositelky obsahů, jimž můžeme rozumět v kontextech našeho civilizačního prostředí. Velké plochy základních geometrických tvarů, jejichž podoba a řád je nikoliv matematický, ale mentální, se objevují křehce rozrůzněné rukopisem, malířským gestem či monochromní strukturou," píše Ivan Neumann na webu GMU Roudnice nad Labem www. galerieroudnice.cz, kde se o výstavě můžete dozvědět více.

Základní informace k výstavě:Stanislav Diviš / Z nových cyklů
Galerie moderního umění, Očkova 5, Roudnice nad Labem
25. září - 16. listopadu 2014
Autor: Ivan Neumann
Kurátor: Alena Potůčková
Výstava je přístupná denně kromě pondělí od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin.
Výstavu podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.