V současné době mají povinnost hlásit chov psů pouze lidé, kteří v tomto oboru podnikají se živnostenským oprávněním. Novinkou je také povinnost hlásit úředním veterinářům chovy, ve kterých je minimálně pět fen starších jednoho roku. Toto opatření by mělo pomoci v boji proti množírnám, kde psi často žijí ve velmi nevhodných podmínkách.

„Každý, kdo má psy skutečně rád, by měl při tématu množíren zpozornět. Majitel si koupí štěně s tím, že nechce jezdit na výstavy a proto mu stačí pes bez průkazu původu, ale celá tahle myšlenka je velký omyl. Psi z chovatelských stanic pod FCI mají kromě rodokmenu a zdravotních vyšetření ve většině případech také dobré životní podmínky. Psi z množíren nemají naprosto nic.

Vezmeme-li to z pohledu psa, pak je to život ve vlastních výkalech v kleci nedostačující velikosti, nakrytí každé hárání, násilné a předčasné odebrání štěňat a později, když už fena nerodí podle představ množitele, ubití nebo v lepším případě vyhození zvířete na ulici. Vezmeme-li to z pohledu budoucího majitele, je to koupě psa „časované bomby", nesocializovaného, bojácného, nemocného (některé dědičné nemoci se projevují až v pozdějším věku a jejich léčba, je-li možná, stojí desítky tisíc)," uvedla pro Deník chovatelka a trenérka Anna Hrochová, která se na Litoměřicku věnuje plemenu Border Colií.

Podobně pak budou muset postupovat i útulky pro opuštěná zvířata. V některých z nich jsou totiž podle důvodové zprávy k novele zvířata týrána. U veterinářů se nebudou muset hlásit například chovatelé služebních, loveckých, vodících nebo asistenčních psů ani chovatelé psů určených k odhalování výbušnin.

„S tímto zákonem naprosto souhlasím. Myslím si, že měl být zaveden už dávno. Je ale třeba ho dotáhnout do konce a kontrolovat i zařízení, která oficiálně útulky nejsou.

Taková zařízení si říkají například záchranná stanice a nechávají se dotovat od lidí. My jsme všude řádně nahlášeni a veterinární kontroly k nám dochází," uvedla majitelka soukromého útulku v Řepnici Miluše Maskulanisová.

Předloha zákona nyní míří do sněmovny. Nová pravidla by měla vstoupit v platnost na začátku příštího roku.