Žádný z 1048 nominovaných sportovců z celého Česka přitom z Ústeckého kraje neodejde s prázdnou.Čekají na ně modrobílé medaile z porcelánu, které ve svém závodě v Dubí vyrobila společnost Český porcelán. Už je zbývá jen upevnit na modrou stužku a uložit do modrých krabiček s bílým saténem.

Oheň zapálí v Chomutově

Olympiáda odstartuje v neděli 17. ledna v 15.00 hodin slavnostním zapálením olympijského ohně na zimním stadionu v Chomutově.

Logo Olympiády dětí a mládeže 2016.„Kdo ho bude zapalovat, je zatím tajemství. Vždy se pro tuto příležitost vybírá významná osobnost kraje," láká návštěvníky Jana Vaňhová, náměstkyně hejtmana a předsedkyně organizačního výboru olympiády.

Vlajkonošem výpravy Ústeckého kraje bude olympijský vítěz a mistr světa v ledním hokeji Robert Reichel. Posledních pět set vstupenek na ceremoniál je zdarma k dostání na pokladně Kina Svět v Chomutově. Po jeho skončení se sportovci i diváci mohou těšit na koncert Ewy Farny.

Na sportoviště je vstup zdarma

Zdarma bude pro diváky a fanoušky také vstup na jednotlivá sportoviště. V Chomutově, Mostě a Litvínově se na ně mohou dopravit pomocí městské hromadné dopravy, z ostatních míst v regionu budou jezdit zelené krajské autobusy.

„Svoz diváků na jednotlivá sportoviště zajišťujeme v rámci volné kapacity autobusů," říká Štěpán Harašta, vedoucí odboru školství krajského úřadu.

Jízdní řády lidé naleznou například v mapové aplikaci olympiády, která je dostupná na webové stránce olympiády. Pomocí QR kódu si ji lze stáhnout i do chytrého telefonu. Aplikace ukazuje polohy všech sportovišť s pořádanými disciplínami, lidé v ní pak najdou i výsledky.

Sněhu bude dost

Navzdory původním obavám z nedostatku sněhu organizátoři věří, že všechny disciplíny proběhnou podle plánu.

Na Cínovci, kde se bude konat běžecké lyžování a biatlon, ještě minulý týden nebyl téměř žádný sníh.

V současnosti v golfovém areálu leží zhruba deset centimetrů přírodního sněhu.

„Dvoukilometrová trať je připravena tak, že se na ní dá okamžitě závodit. Pokud by ji například poškodil déšť, máme připravenou nouzovou variantu tratě. Ta by se vytvořila na asfaltu, na který by fréza nahrnula sníh. Město Dubí zajišťuje pohotovostní hromady sněhu, které v případě potřeby využijeme na úpravy tratí," vysvětluje Harašta.

Klínovec hostí alpské lyžování

Dostatek sněhu je i na Klínovci, který bude hostit alpské lyžování. „Soustředíme se na severní část. Všechny disciplíny, včetně snowboardových, se uskuteční," dodává Harašta.

Výkony sportovců mohou příbuzní i fanoušci sledovat také online na serveru YouTube. Na kanálu Českého olympijského výboru najdou přímé přenosy ze všech sportovišť kromě Cínovce, na kterém není pokrytí.

Olympiády se zúčastní 1 048 sportovců a 248 trenérů. Soutěže hostí kromě Cínovce a Klínovce také Chomutov, Most a Litvínov. V krasobruslení bude Ústecký kraj reprezentovat i čtrnáctiletý student ústeckého gymnázia Filip Sčerba.

„Trénuju šestkrát týdně, doufám ve stupně vítězů," říká Ščerba, který si z poslední olympiády přivezl stříbro.

Kampaň vrcholí ve středu v Mostě

Odpočinout si, dát si horký čaj a dobít si mobilní telefon budou moci fanoušci ve fanzónách, které na sportoviště přiveze Nadace ČEZ.

Propagační kampaň zimní olympiády vrcholí ve středu 13. ledna v Mostě. Na tamějším zimním stadionu, kde se uskuteční soutěže v krasobruslení a rychlobruslení, se představí hned tři maskoti Bambu, kteří se pak také zúčastní slavnostního zahajovacího ceremoniálu v Chomutově.

Modrý Bambu se už objevil na čtyřiceti akcích, v jeho šatech se vystřídala desítka modelek.