Ti zdatnější zdolali vrchol Řípu, aby si prohlédli rotundu sv. Jiří a sv. Vojtěcha, nebo dominantu Českého středohoří se zříceninou hradu Házmburk. Další obdivovali při prohlídkách interiéry zámků Libochovice a Ploskovice a jejich rozlehlé parky.

O víkendu bylo několik objektů a areálů v Česku zařazeno do prohlídkové akce Brány památek dokořán. V Ústeckém kraji to byl Úštěcký hrad, který při sobotní mimořádné prohlídce s průvodcem navštívilo na sto lidí. Hrad, který v novověku sloužil pro potřeby pivovaru, má rekonstruovaný plášť a stavebně je zajištěn i jeho vnitřek. Jeho prostory slibují pestré využití.

„Návštěvníky jsme seznámili s historií a využitím hradu. Měli možnost si prohlédnout jeho interiér a místo, kde už letos chceme vybudovat dřevěnou schodišťovou věž, zavést elektřinu a společenský sál. Dokončíme i domek správce hradu, kde bude letní kavárnička s posezením. S kronikářem Bohuslavem Košťálem jsme návštěvníkům slíbili, že jim při příštím Dnu památek umožníme prohlídku unikátních pivovarských sklepů, které chce město rovněž upravit," uvedl Pavel Kundrát, starosta města Úštěk.

Přečtěte si:

Championem Vinařských Litoměřic je Rulandské šedé z Prahy

Benefiční aukční večer litoměřického hospice byl úspěšný