Jmenuje se Petr Fuchs, je mu 39 let a bydlí v Teplicích. Od patnácti se věnuje sběru minerálů, především z Českého středohoří, Krupky a Krušných hor. Specializuje se především na zeolity, což jsou minerály z vulkanitů.

Mineralogii propadla spousta lidí. Kdo ale nerosty dokáže nafotit jako on? Jeho makrofotografie jsou úchvatné…

„Sběratelství není jen o tom zvednout kámen a odnést si ho do vitríny. Je to často mravenčí badatelská práce, kdy se musí minerál určit a popsat. Určení se provádí pomocí RTG, či chemické analýzy, což vyžaduje nemalé investice. Většina u nás popsaných minerálů byla objevena právě díky amatérským sběratelům," vysvětluje Petr Fuchs ještě před tím, že si začneme povídat o jeho fotografování.

„Fotografování minerálů se věnuji již deset let, mikro a makrofotografii asi šest let. Momentálně používám dva digitální fotoaparáty Panasonic EVF a klasickou zrcadlovku a předsádkové čočky," prozrazuje fotograf, který si technické zázemí potřebné pro použití metody multifokusu zkonstruoval sám a nyní má na svém kontě kolem 1300 snímků.

Jejich převážná část je k vidění na internetu, na mineralogickém serveru Mindat.org.

Proč jste začal s makrofotkami nerostů, jak jste se k nim dopracoval?
V první řadě je potřeba zdůraznit, že většina krystalů minerálů se vyskytuje ve velikostech do několika milimetrů. Výhodou těchto vzorků je jejich dostupnost, ale hlavně čistě vyvinuté krystaly.
Když jsem si koupil stereoskopický mikroskop a uviděl tu nádheru z drobných a dokonale vyvinutých krystalů, začal jsem přemýšlet, jak by šlo něco takového vyfotit. Uskutečnit tuto myšlenku se mi podařilo až s nástupem digitálních fotoaparátů, kdy jsem fotografoval přes okulár mikroskopu. Takto pořízené fotografie ovšem nebyly příliš kvalitní. Postupně jsem pak zkoušel různé metody fotografování s předsádkami, či čočkami.

Co je na tomto fotografování nejtěžší a v čem se liší od toho pouze základním objektivem?
Vzhledem k tomu, že jde v podstatě už o mikrofotografii, kde záběr odpovídá třeba 2 mm, je největší problém hloubka ostrosti. U takovýchto záběrů se i při největší cloně pohybujeme v řádu desetiny milimetru. Fotografie s takovouto hloubkou ostrosti je téměř nepoužitelná.
Díky kolegovi, jednomu z nejlepších fotografů minerálů v Německu, jsem se dostal k technice multifokusu. Při této technice se udělá několik desítek záběrů s posunem například 0,1 mm záleží na velikosti objektu a ve speciálním programu na počítači se pak poskládají dohromady do výsledné fotografie. Průměrně je potřeba přibližně osmdesát záběrů na jednu fotografii.

Upravujete nebo barevně zvýrazňujete fotografie minerálů?
Ano, některé úpravy jsou nutné. Jedná se o skládání fotografií ve speciálním programu, jak jsem už popsal. U některých fotografií je potřeba také zredukovat šum, který vzniká na rozostřeném pozadí.

Mohou vaše fotky někde zájemci vidět, vystavujete nebo se chystáte vystavovat v nejbližší době?
Fotografie jsou vidět převážně na internetových serverech jako je celosvětový Mindat.org, nebo náš Rockhound.cz. Dále je možno vidět mé fotografie v rámci každoroční výstavy minerálů na zámku v Klášterci nad Ohří. Také na mých webových stránkách věnovaných mineralogii severních Čech https://sites.google.com/site/ czechminerals/ či http:// www.czechminerals.wz.cz/.

Proč, podle vás, budí vaše fotografie takový zájem?
Nafotit přitažlivě něco, co má pouhý jeden milimetr, není nic jednoduchého a krása těchto miniaturních vzorků je nesporná. Umožňuji tak lidem vidět něco, co nevidí pouhým okem.

Existuje minerál, který jste ještě nefotil a toužíte ho zvěčnit?
Jde o velmi vzácný minerál z Krupky. Jmenuje se Kettnerit, existuje ho jen několik málo ověřených vzorků a zatím všechny, které jsem zkoušel nafotit, byly i na mě příliš malé.

Fotografujete raději přímo v přírodě, jde-li to vůbec, nebo v interiéru?
Vzhledem k potřebě technického zázemí lze tyto fotky pořizovat pouze v interiéru. Ale venku se zase vyřádím při focení rozličného hmyzu.

Vyrazil jste za snímky i do zahraničí? A pokud ano, kam nejdál? Která destinace je na focení minerálů nejexotičtější?
Zatím se držím doma, krásných vzorků tu máme spoustu. Nejlákavější destinace vzhledem k mému zaměření by byla asi Indie či Island.

Dá se tímto focením v Česku uživit? Ve světě nejspíš ano, že?
U nás je to spíše koníček pro úzkou skupinu lidí. V zahraničí, kde si kvalitní fotografy najímají společnosti, které s minerály obchodují, to možné je.

Zajímáte se o nerosty a zkameněliny? Je tady čtvrtá amatérská burza na teplickém gymnáziu

Zajímáte se o nerosty a zkameněliny? Ať už jste jen jejich obdivovateli, nebo aktivními vášnivými sběrateli minerálů či fosilií, neměli byste si nechat ujít již čtvrtou mineralogickou a paleontologickou výstavu.

„Amatérská burza nerostů a zkamenělin se uskuteční v sobotu 28. září od devíti hodin dopoledne v budově gymnázia v Teplicích," zve na akci, kterou pořádá Gymnázium Teplice a Bílinská přírodovědná společnost, Zdeněk Dvořák, člen společnosti a geolog Dolů Bílina.

Uvidíte tu krystalované ukázky nerostů z lokalit v Krušných horách, jakými jsou například Cínovec, Krupka, Moldava nebo Měděnec. Podle Dvořáka tady ale také naleznete exempláře z Českého středohoří, z celých Čech i z ciziny. Také krušnohorské polodrahokamy jaspisy a ametysty z okolí Měděnce. Oko potěší i acháty a jaspisy z okolí Kozákova, vltavíny z jižních Čech i zázračné léčivé koule z Bíliny. „Zájem jistě vyvolají také různé zkameněliny z našich fosilních vrstev i zástupci ze zahraničí, jako například zkamenělé stromy, otisky listů, trilobiti a také žraločí zuby. Na akci bude přítomen pracovník muzea z Teplic, který pomůže návštěvníkům určit neznámé vzorky, které si přinesou, popřípadě je i ohodnotí," říká Zdeněk Dvořák. Děti dostanou dárek v podobě přírodního achátu nebo trilobita.

Amatérská burza nerostů a zkamenělin v Teplicích 28. září potrvá do 14 hodin.