„Krajská zdravotní skutečně obdržela žádost policie o dokumentaci, která se týká veřejné zakázky na nákup magnetické rezonance do chomutovské nemocnice," potvrdil informaci Deníku generální ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala.

Čínská medicína. Ilustrační foto
Čínská medicína míří do vysokých škol. Lékaři kroutí hlavou

Holding vypsal zakázku loni na podzim, za přístroj byl ochoten zaplatit 33,8 milionu korun. Komise rozhodla, že nejvýhodnější nabídka padla od společnosti Philips.

Jenomže pak vzala své rozhodnutí náhle zpět. Jako důvod uvedla, že nemocnice nepotřebuje tak výkonný přístroj, jak původně poptávala. „Technické parametry nemají adekvátní klinické využití," stojí v dokumentu, který podepsal ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala. Vyhověl tak námitkám, které poslal neúspěšný konkurent – společnost Siemens.

To ale zaujalo policii, která zakázky severočeských nemocnic dlouhodobě sleduje. Část námitek se totiž údajně podivně shodovala s otázkami, se kterými se předtím komise obrátila na jiného uchazeče. To vyvolalo podezření, že jsou někteří členové komise s konkurenční firmou Siemens ve spojení.

Ilustrační foto.
Kontrolní úřad si posvítí na nemocnice. Prověří, jak nakupují zboží a služby

Na druhý břeh

Podle informací Deníku kriminalisté také zjišťují, jestli komisi neovlivnila Martina Nováková, která do společnosti Siemens nedávno přešla právě z Krajské zdravotní. Tam původně pracovala jako šéfka oddělení zdravotnické techniky. Z postu ale musela odejít poté, co ji spolu s dalšími šesti manažery policie obvinila kvůli zakázce na CT přístroj v teplické nemocnici, který si nemocnice vybrala právě od společnosti Siemens. Zakázku ale nakonec zrušil antimonopolní úřad a státní zástupce obvinění stáhl. Martina Nováková na dotazy Deníku neodpověděla.

Bližší informace k případu mluvčí Krajského ředitelství Policie Ústeckého kraje Jana Slámová neuvedla. Odmítla sdělit také to, jestli se policie chystá někoho obvinit. „V souladu se zákonem na ochranu osobních údajů nemůže Policie ČR ke konkrétním osobám sdělovat jakékoliv informace," napsala Slámová.

Stanislav Havlíček z Lékařů bez hranic poskytl rozhovor Deníku.
Stanislav Havlíček: O děti se musíme dělit s bohem, říkají v Africe

Podle ředitele Krajské zdravotní Petra Fialy se ale dostala severočeská nemocnice do hledáčku policie nevinně. „Krajská zdravotní byla v průběhu veřejné zakázky vystavena takovým jednáním konkurujících si uchazečů, která učinila veřejnou zakázku nepřehlednou. Jediným důvodem šetření je obyčejný konkurenční boj dodavatelů zdravotnických přístrojů, pro který si jako prostředníka vybrali Krajskou zdravotní," uvedl a dodal, že „dodavatelé spolu s policejním vyšetřováním tak jen zkomplikovali čerpání dotací na nemocniční přístroje.“

Společnost Siemens odmítla Fialovo vyjádření komentovat. Mluvčí Kateřina Pištorová pouze potvrdila, že někdejší manažerka Krajské zdravotní Martina Nováková pracuje ve společnosti Siemens jako aplikační specialistka. „Policie se na nás k dnešnímu dni neobrátila," dodala.

Zástupce firmy Philips Pavel Koukal uvedl: „Zadavatel původně vybral naši nabídku jako nejvhodnější. Naše nabídka byla napadena jedním z uchazečů, což je v souladu s českou legislativou. Je však pochopitelné, že v tomto případě hájíme svoji pozici."

Lékaři Nemocnice Valašské Meziříčí, která je členem skupiny AGEL, využívají při operacích nový moderní operační stůl. Vybavení v hodnotě 1,8 milionu korun je určené pro veškeré operace napříč lékařskými odbornostmi.
Přístroje jsou o pětinu dražší. Nemocnice oprášila starý trik